Marc Butaye nieuwe prior van Brusselse dominicanen

De internationale gemeenschap aan het Jubelpark werd in 2001 opgericht en is in volle transitie. 
31/08/2023 - 12:26

Broeder Mark Butaye is de nieuwe prior van de gemeenschap van de dominicanen aan het Jubelpark in Brussel. Hij werd op maandag 28 augustus door zijn medebroeders als hoofdvan hun gemeenschap verkozen. Butaye werd dezelfde dag bevestigd en aanvaardde zijn ambt.

Het klooster aan de Brusselse Renaissancelaan is al sinds zijn oprichting in 2001 een internationale gemeenschap. Broeder Mark Butaye was er destijds overigens de eerste prior. Na twee mandaten werd hij in 2020 opgevolgd door Bernard de Cock. 

(vervolg van het artikel na de foto)

Mark Butaye
Mark Butaye © Dominicanen


Sinds dertiende eeuw in onze streken actief

De dominicaneorde is een van de belangrijkste katholieke kloosterordes. De orde werd in 1215 door de Spaanse priester Domingo de Guzman (1170-1221) gesticht in Toulouse. Ze is sinds de 13de eeuw actief in Vlaanderen. De eerste vestiging werd in 1221 geopend in Gent, in 1230 in Leuven en drie jaar later in Brugge. Aan het einde van de eeuw telden de Nederlanden een twaalftal kloosters, waarvan zes binnen de grenzen van het huidige Vlaanderen. 

De dominicanen waren bijzonder ijverig in de verdediging van de katholieke rechtgelovigheid tegen de lutherse en calvinistische hervormers, maar werden daardoor later ook zelf doelwit van vervolging. In Brussel werd het dominicanenklooster tijdens het beruchte bombardement op bevel van de Franse koning Lodewijk XIV in 1695 volledig afgebrand. Tijdens de Franse Revolutie werden de paters in 1796 verbannen en verdween de dominicanenorde bijna volledig in Europa. 


Prediking en onderwijs

In de tweede helft van de 19de eeuw konden de dominicanen zich bijna volledig herstellen. De orde legt zich toe op de verdieping, verdediging en verspreiding van het katholieke geloof door prediking, onderwijs, communicatiemedia en missionering. Vlaamse dominicanen zouden ook een belangrijke rol vervullen bij de evangelisatie in Congo en in onze contreien onder meer ook met de oprichting van het weekblad Kerk & leven.

De gemeenschap van Sint-Dominicus in Brussel telt momenteel 10 broeders, met naast Belgen onder meer ook broeders uit DR Congo en Portugal. De provincie, die vanaf volgend jaar naast de Vlaamse en de Waalse dominicanen ook de Nederlandse dominicanen omvat, telt 92 dominicanen.