Paus roept in Mongolië op tot universele broederschap
In zijn toespraak in het Staatspaleis van Ulaanbaatar heeft de paus de Mongoolse autoriteiten vanmorgen ervan verzekerd dat de kleine katholieke gemeenschap in het land bereid is om een bijdrage te leveren aan de opbouw van ‘een welvarende en veilige samenleving’. Hij drong ook aan op een vooruitziende wetgeving die katholieken in staat stelt om zonder problemen hun menselijke en spirituele bijdrage aan de samenleving aan te bieden. Paus Franciscus was kort daarvoor op het Sükhbaatar-plein hartelijk verwelkomd door president Ukhnaagiin Khürelsükh en Mongoolse ruiters. Hij bracht er aan het enorme standbeeld van Genghis Khan een eerbetoon aan de vader van de Mongoolse natie. De president bevestigde kort daarna tijdens een ontmoeting met Franciscus zijn engagement voor religieus pluralisme en hij onderstreepte de gemeenschappelijke inzet voor voedselzekerheid, milieubescherming en vrede.
In zijn toespraak tot president Khürelsükh, andere overheidsfunctionarissen en diplomaten bracht de paus hulde aan de geschiedenis, waarden en tradities van Mongolië en prees de nationale traditie van het respect voor het religieus pluralisme en vrijheid van aanbidding, die al teruggaat tot de dagen van de khans. Hij sprak eveneens zijn verlangen naar vrede uit: ‘Mogen de donkere wolken van de oorlog voorbijgaan, mogen ze worden weggevaagd door de vaste wil van een universele broederschap waarin spanningen worden opgelost op basis van ontmoeting en dialoog, en fundamentele rechten voor iedereen worden gegarandeerd!’ Verwijzend naar de huidige ‘door ontelbare conflicten geplaagde’ wereld riep hij op tot een ‘hernieuwd respect voor internationale wetten’.
Franciscus roemde de eerbied van de traditionele Mongoolse nomaden voor de natuur.
Die kan een inspiratie zijn voor de urgente inspanningen om de planeet te beschermen en te behouden. Op het einde van de ontmoeting overhandigde Franciscus aan de Mongoolse president een facsimile van een brief die de grote khan Guyuk in 1246 aan paus Innocentius IV stuurde, het eerste officiële contact tussen beide staten.
(Lees verder onder de foto)
Ontmoeting met de lokale Kerk
Aansluitend benadrukte de paus in de kathedraal van Ulaanbaatar, waarvan de architectuur doet denken aan een ‘ger’ (ndr. de tentachtige traditionele woning in Mongolië), de rol van de bisschop: ‘Jezus stuurde zijn volgelingen in de wereld om concrete broederschap onder alle volkeren te creëren. Omdat de kerk geen politieke agenda heeft, hebben regeringen en seculiere instellingen niets te vrezen van haar evangelisatiewerk.”
José Luís Mumbiela Sierra, de voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Centraal-Azië, vertelde eerder in zijn welkomstwoord: ‘Heilige Vader, eindelijk hartelijk welkom in Mongolië! Deze landen wachten al meer dan twintig jaar op het bezoek van de bisschop van Rome. De historische omstandigheden van volkeren zijn tijdelijk, maar de belofte van de Heer blijft altijd vol relevantie en vitaliteit: Ik zal bij je zijn (Mt 28,20). De aanwezigheid van de opvolger van de apostel Petrus in ons midden is een levendig en vreugdevol getuigenis dat de hoop van zoveel eeuwen rechtvaardigt en ons stimuleert op onze pelgrimstocht als missionaire Kerk. Hartelijk dank voor uw komst naar ons huis, naar onze ger.’
Op het einde van de bijeenkomst zegende paus Franciscus nog een Mariabeeld dat een vrouw ongeveer tien jaar geleden in de vuilnisbak vond en dat sindsdien in de kathedraal staat opgesteld: ‘Onze-Lieve-Vrouw heeft hiermee geprobeerd om de gemeenschap een teken te geven van haar discrete en zorgzame aanwezigheid.’ Paus Franciscus blijft nog tot maandag in Mongolië. Morgen neemt hij deel aan een interreligieuze ontmoeting, waar hij een toespraak tot de religieuze leiders zal houden.
(Vervolg na de afbeelding
China verbiedt ontmoeting van bisschoppen met paus in Mongolië
De Chinese overheid weigerde de katholieke bisschoppen op het vasteland de toestemming om naar Mongolië te reizen. Verschillende Chinese kerkleiders hadden gehoopt op een ontmoeting met paus Franciscus tijdens zijn bezoek van dit weekend aan het buurland. Kardinaal John Tong, de emeritus bisschop van Hongkong, en zijn opvolger en kandidaat-kardinaal Stephen Chow, evenals bisschop Stephen Lee Bun-sang van Macao zullen wel in Mongolië aanwezig zijn.
Volgens het jezuïetentijdschrift America kregen ook Chinese gelovigen van het vasteland geen toestemming om naar Ulanbaatar te reizen. Bisschoppen uit andere landen in de buurt - waaronder Azerbeidzjan, Kazachstan, Kirgizië, Myanmar, Zuid-Korea, Thailand en Vietnam - konden wel zonder beperking naar Mongolië reizen.
Paus Franciscus arriveerde vrijdag in Mongolië voor een vierdaags bezoek. Zoals gebruikelijk stuurde hij tijdens de vlucht ook telegrammen naar alle staatshoofden van de landen waarvan hij het luchtruim doorkruiste tijdens de vlucht. In zijn boodschap aan de Chinese president Xi Jinping schreef hij: 'Ik verzeker u van mijn gebeden voor het welzijn van de natie en ik smeek om de zegen van God voor eenheid en vrede.’
Bron: VIS/America