Sri Lanka: Regeringsleden waren betrokken bij paasaanslagen

De Britse tv-zender ‘Channel 4’ zond gisteren een documentaire uit over de terreuraanslagen tegen 3 kerken en 4 hotels op Paaszondag 2019.
06/09/2023 - 12:50
Herdenking van de slachtoffers van de Paasaanslagen in Sri Lanka
Herdenking van de slachtoffers van de Paasaanslagen in Sri Lanka © Vatican Media

De Britse commerciële zender ‘Channel 4’ zond dinsdagavond een documentaire uit, waarin er wordt geprobeerd om de achtergronden van de paasaanslagen van 2019 in Sri Lanka te ontrafelen. Bij de aanslagen tegen 3 kerken en 4 luxehotels op Pasen 2019 vielen toen 272 slachtoffers. Meer dan 500 mensen raakten gewond. Al meteen was duidelijk dat een door Islamitische Staat geïnspireerde groep verantwoordelijk was voor de zes aanslagen die quasi tegelijkertijd werden uitgevoerd. Maar volgens de documentaire zijn er ook ernstige aanwijzingen voor de betrokkenheid van de Sri Lankaanse inlichtingendienst en de gebroeders Gotabaya en Mahinda Rajapaksa. De katholieke Kerk in Sri Lanka vraagt al sinds 2019 tevergeefs om een onafhankelijk onderzoek naar de aanslagen. Volgens de documentaire is al die jaren getracht dergelijk onderzoek te blokkeren en om de ware toedracht van de aanslagen te verbergen.

In het programma van Channel 4 getuigt een man dat hij een ontmoeting regelde tussen leden van de islamitische terreurgroep, die hij in de gevangenis had leren kennen, en een topfunctionaris van de Sri Lankaanse inlichtingendienst om een complot te bedenken om onveiligheid in Sri Lanka te creëren en Gotabaya Rajapaksa later dat jaar de presidentsverkiezingen te helpen winnen. De getuigde was niet zelf aanwezig tijdens het gesprek, maar de inlichtingenofficier vertelde hem later dat het creëren van onveiligheid de enige manier was om de familie Rajapaksa opnieuw aan de macht te brengen.

Rajapaksa was tijdens de oorlog tegen de Tamils een belangrijke verantwoordelijke bij defensie en zijn oudere broer, Mahinda Rajapaksa werd bij de verkiezingen van 2015 verslagen na tien jaar aan de macht te zijn geweest. De angst voor de nationale veiligheid stelde Gotabaya Rajapaksa later in staat om aan de macht te komen. Vorig jaar werd hij gedwongen af te treden na massale protesten over de ergste economische crisis van het land.

In Sri Lanka wordt verdeeld gereageerd, vooral ook omdat een van de betrokkenen die mee de aanslagen zou gepland hebben nog steeds een topfunctie heeft bij de inlichtingendienst. Toch kondigt de regering van Sri Lanka de oprichting van een parlementaire commissie aan om de beschuldigingen in de Britse documentaire te onderzoeken en te achterhalen in welke mate de Sri Lankaanse inlichtingendienst medeplichtig was aan de bomaanslagen.

Bron: Channel 4/The Independent/Adaderana.lk