Interreligieuze vredesontmoeting Sant’Egidio

Tientallen prominenten zijn van 10 tot 12 september in Berlijn voor de 37ste interreligieuze ontmoeting van Sant'Egidio.
11/09/2023 - 09:20
Vredesontmoeting in Berlijn
Vredesontmoeting in Berlijn © Sant'Egidio

Van 10 tot 12 september heeft in Berlijn op initiatief van de Sint-Egidiusgemeenschap de 37ste interreligieuze ontmoeting in de geest van Assisi plaats, deze keer met als thema ‘Durf de vrede aan!’ Buiten de sprekers en naar schatting 300 officiële gasten worden er dit weekend deelnemers van alle leeftijden verwacht. De meeste sessies zijn ook online te volgen.

De slotplechtigheid heeft dinsdagavond plaats aan de Brandenburger Tor.

De vredesbijeenkomst opent zondagnamiddag met een zitting met religieuze leiders en prominenten uit de wereld van de politiek en de cultuur. Daarbij worden de deelnemers zondag in Berlijn verwelkomd en toegesproken door Andrea Riccardi, de stichter van Sant’Egidio, de grootsjeik van Al Azhar Ahmed Al-Tayyeb en Jerry Pillay, de secretaris generaal van de Wereldraad van Kerken.

Op maandag en dinsdagvoormiddag volgen dan twintig thematische forums, waarbij de Belgische minister Annelies Verlinden ook zal deelnemen aan een debat over migratie en integratie. Dinsdagmorgen gaat Hilde Kieboom, de voorzitter Sant Egidio in de Lage Landen, een debat leiden over de kunst van het samenleven met onder meer Mohammad Ali Abtahi van het Instituut voor Interreligieuze Dialoog in Iran en aartsbisschop Laurent Ulrich van Parijs.

Andere prominente gasten zijn onder meer de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Olaf Scholz (SPD), de Israëlische opperrabbijn David Lau, Pinchas Goldschmidt (de voorzitter van de Europese rabbijnen),  de voorzitter van de Duitse bisschoppen Georg Bätzing en de pauselijke vredesgezant Matteo Zuppi. Bovendien zijn er belangrijke delegaties van verschillende christelijke kerken, de islam, het jodendom en andere wereldgodsdiensten, met name uit Japan en India voor het boeddhisme en hindoeïsme. De bijeenkomst eindigt dinsdagavond met een gebed voor vrede - ieder volgens zijn eigen traditie - en de slotplechtigheid.


Christelijk pacifisme

Tijdens de aanloop naar de vredesbijeenkomst kwam er kritiek van de vicerector van de katholieke Universiteit van Lviv. Hij formuleerde bedenkingen bij een christelijk pacifisme, toegepast op de Russische agressie tegen Oekraïne, en ‘een naïef streven naar vrede’. Vicerector Myroslav Marynovych bestempelt Rusland daarin als de erfgenaam van al het kwaad van het Sovjetrijk, inclusief de propaganda, de verdwijning van tegenstanders en zelfs de kampen. ‘Laat ons niet opnieuw in de val trappen om te geloven dat het Kremlin – dat zelfs geen moeite doet om zijn genocidale gedrag daadwerkelijk te verbergen – echte vrede nastreeft. Christenen moeten een vrede prediken die gebaseerd is op waarheid en gerechtigheid’.

Maar er zijn ook andere stemmen dan die van de Oekraïense vicerector, die menen dat het streven naar vrede bij dit conflict nauwelijks een kans heeft gehad. En het is bekend dat de kansen op vredesgesprekken merkelijk dalen, naarmate de geslagen wonden des te dieper zijn.

Met deze ontmoeting in Berlijn wil Sant’Egidio alvast ook het signaal geven dat wij vrede een kans moeten geven.

In 1986 werd op initiatief van paus Johannes Paulus II voor het eerst een dergelijke interreligieuze bijeenkomst georganiseerd, naar aanleiding van de eerste Wereldgebedsdag voor vrede van de wereldgodsdiensten in Assisi.