Onze 5 tips voor Open Monumentendag

Op Open Monumentendag worden ook tientallen activiteiten rond religieus erfgoed georganiseerd. 
09/09/2023 - 15:25

Op 10 september wordt voor de 35e keer een Open Monumentendag gehouden, om ons immaterieel erfgoed in de kijker te plaatsen. In heel Vlaanderen worden bij deze gelegenheid meer dan duizend activiteiten georganiseerd. Eerder berichtten we al over het initiatief van Parcum om kapelletjes in de kijker te plaatsen. Maar zondag zijn er nog vele andere activiteiten die betrekking hebben op religieus erfgoed. Alvast een aanzet:

Affiche van de Monumentendag 2023
Affiche van de Monumentendag 2023 © Herita

1. Bezoek de Sint Martinuskerk in Sint-Martens-Voeren

Tijdens de Open Monumentendag van 10 september vanaf 9.30 tot 17 uur zijn alle belangstellenden welkom in de classicistische Sint Martinuskerk in Sint-Martens-Voeren, met zijn fraaie Romaanse toren. In de kerk is de hele dag permanentie voorzien. Om halfelf ’s morgens en om 14 uur zijn er rondwandelingen met gids waarbij je kan kennismaken met het dorp, zijn monumenten (waaronder het voormalige leenhof van de graven van Dalhem en de resten van de middeleeuwse grachten en muren) en de fraaie omgeving.


2. 100 jaar volksdevotie

In samenwerking met drie heemkundige kringen werd voor de Sint-Amanduskerk in Iddergem een boeiende tentoonstelling uitgewerkt rond 100 jaar volksdevotie. Die laat de bezoekers tussen 10 en 18 uur kennismaken met de kapellen, kloosters, processies en bedevaarten uit de streek en de evolutie van de volksdevotie in de Denderstreek. Er worden ook enkele opmerkelijke stukken tentoongesteld uit de archieven van de drie heemkundige kringen. Fans van prullaria kunnen na de expo zondag ook nog terecht op de rommelmarkt in Iddergem.


3. Minderbroeders keren (even) terug naar Sint-Truiden

Vier jaar geleden verlieten de laatste minderbroeders hun klooster in het centrum van Sint-Truiden. Maar komende zondag keren drie paters (Frans Cuypers, Bob Van Laer en Marcel Huysentruyt) voor Open Monumentendag terug naar hun klooster en vooral ook naar het fraaie Museum De Mindere. Zij komen er tussen 14 en 17 uur om beurt getuigen over het leven in het klooster, de rituelen die er zich afspeelden en leuke anekdotes. Zij vertellen ook hoe zij Kerstmis beleefden in het klooster. Daarmee wordt meteen de aanzet gegeven tot ‘Samen rond kerst’, het nieuwe project van het museum De Mindere naar aanleiding van de 800ste jaar verjaardag (dit jaar met Kerstmis) van de introductie van de kerststal door Franciscus van Assisi in het Italiaanse Greccio.


4. Vier de tachtigste verjaardag van de mijnkathedraal

Op 30 augustus 1943 werd de Sint-Theodarduskerk van Beringen-Mijn (Beverlo) ingewijd. De unieke mijnkathedraal van Beringen-Mijn, wellicht ook de enige in Europa met glasramen in beton, is één van de vijf zogenaamde Limburgse mijnkathedralen die door de mijnmaatschappijen werden gebouwd in de wijken die ze voor hun werknemers lieten bouwen. Sinds 1985 is de kerk beschermd als monument, omwille van de architectuurhistorische waarde. Het glas van de unieke glas-in-loodramen was overigens afkomstig van de legendarische kristalfabriek van Val Saint-Lambert. De restauratie ervan wordt in beeld gebracht met een fototentoonstelling, waarin je ook het verhaal achter de unieke glas-in-betonramen kan ontdekken. In een tweede expo is er een serie mooie postkaarten te zien met interessante weetjes over historische monumenten. 


5. Fabels van La Fontaine in Sint-Katelijne-Waver

Het Ursulineninstituut in Sint-Katelijne-Waver herbergt meer dan één erfgoedparel. In de neogotische kloosterkerk bevinden zich prachtige gebrandschilderde glasramen, een marmeren altaar met Sint-Ursulabeeld en een unieke kerststal. Daarnaast kan je ook een bezoekje brengen aan de La Fontainerefter en de Mariarefter. In de eerste maak je kennis met de fabels van La Fontaine op 19 wandschilderingen van de hand van Walgrave. In de tweede refter ontdek je 15 wandschilderingen van Mariaoorden in binnen- en buitenland. De Wintertuin zelf is gesloten voor restauratiewerken en daarom niet geopend tijdens Open Monumentendag.