Kardinaal Fernández: ‘Ook conservatieven kunnen ketter zijn’
De nieuwe prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, aartsbisschop Víctor Manuel Fernández, heeft een niet mis te verstane waarschuwing gegeven in het vooruitzicht van de komende synode die in het begin van oktober in Rome zal plaatsvinden: ook conservatieven kunnen ketter zijn, zo luidt de boodschap.
Tot aan paus Johannes Paulus II was het niet uitzonderlijk dat katholieke gelovigen, en in het bijzonder vooraanstaande theologen, in de banvloek werden geslagen om de eenheid van het geloof te bewaren. Paus Benedictus XVI maakte minder gebruik van dat wapen, al trad ook hij streng op tegen onder meer de Belgische theoloog Dupuis en andere voorstanders van een Aziatische theologie, die werden geïnspireerd door het voorbeeld van de bevrijdingstheologie in Latijns-Amerika. Maar daarna geraakte de praktijk meer en meer in onbruik, met uitzondering van flagrante overtredingen van het kerkelijk recht.
Kardinaal Víctor Manuel Fernández, die deze week de taak overneemt van prefect kardinaal Luis Ladaria Ferrer, laat er echter geen twijfel over bestaan en hij waarschuwde bisschoppen, ‘zowel progressieven als degenen uit traditionalistische groepen’:
‘Bisschoppen die denken dat ze een speciale gave van de Heilige Geest hebben om de leer van de Geloofsleer te beoordelen, zijn op weg naar ketterij en schisma.
Wij dreigen dan in een vicieuze cirkel terecht te komen, waarbij iedereen kan beweren de ware leer te hebben.’
Wat er doorheen de kerkgeschiedenis altijd al voor pausen van toepassing was, blijft volgens hem ook vandaag nog geldig wat betreft het leergezag van paus Franciscus.
Aartsbisschop Fernández had ook kritiek op de Duitse Synodale Weg, al erkende hij ook dat hij er weinig van af wist: ‘De Duitse Kerk heeft ernstige problemen en moet duidelijk nadenken over een nieuwe evangelisatie. Aan de andere kant zijn er vandaag de dag geen theologen meer op het niveau van degenen die in het verleden zo indrukwekkend waren. Het risico van de Synodale Weg ligt in het geloof dat de Kerk in Duitsland tot bloei zal komen door enkele progressieve nieuwigheden mogelijk te maken.’
De Argentijnse aartsbisschop heeft naar verluidt het ontwerp voor de apostolische exhortatie Amoris Laetitia van Franciscus uit 2016 geschreven. Hij leverde ook belangrijke bijgedragen aan verschillende andere belangrijke pauselijke documenten.
Eerder dit jaar benoemde paus Franciscus hem als opvolger van de Spaanse kardinaal Ladaria en prefect van het Dicastarie voor de Geloofsleer.
Bron: National Catholic Reporter