Toerisme in Israël dreigt zware klappen te krijgen
De uitbarsting van het geweld in Israël heeft ook duizenden toeristen verrast die op bedevaart zijn in het Heilige Land, een populaire bestemming voor christelijke pelgrims. Israël is doorheen de jaren een en ander gewend geraakt, maar niemand was voorzien op een dergelijke aanval. Daardoor kwamen afgelopen weekend vele pelgrims vast te zitten op luchthavens zoals Tel Aviv, omdat vluchten werden afgelast.
Volgens de Latijnse patriarch Pierbattista Pizzaballa van Jeruzalem zijn veel pelgrims desondanks vastbesloten om hun bedevaart, voor velen de eerste en enige keer in hun leven, naar de belangrijke heilige plaatsen uit het leven van Jezus voort te zetten. ‘Alle christelijke bedevaartsoorden en kerken blijven trouwens gewoon geopend’, aldus het patriarchaat.
Frustratie
De Duitse radiozender SWR liet getuigenissen horen van een diaken die met een groep pelgrims op stap is en zich in de steek gelaten voelt, ook door de eigen ambassade in Israël. ‘De sfeer onder onze bedevaarders is heel emotioneel', zegt hij. ‘De Duitse ambassade gaf de raad om geen enkel veiligheidsrisico te nemen en via Jordanië naar huis terug te keren. Maar andere landen, zoals Polen, Albanië en Hongarije, evacueren hun landgenoten.’
Het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken geeft het advies om niet-essentiële reizen naar de regio af te gelasten.
Luchtvaartmaatschappijen zoals El Al hebben hun aanbod om naar Europa te reizen flink uitgebreid.
(Lees verder onder de foto)
Voor de toeristische sector in het Heilige Land dreigt de uitbarsting van het geweld een nieuwe catastrofe te worden. Israël kon tot aan de pandemie jaarlijks rekenen op zo’n 4 miljoen toeristen, onder wie 61% christenen. Volgens het Israëlische ministerie van Toerisme is de sector in normale tijden maandelijks goed voor een omzet van 358 miljoen euro.
Maar de voorbije dagen kondigden bedevaartbureaus – zoals de Opera Romana Pellegrinaggi, de belangrijkste internationale religieuze touroperator – één na één aan dat de pelgrimstochten naar Jeruzalem, Bethlehem en Nazareth vanwege de oorlog allemaal worden afgelast en voor onbepaalde tijd zijn uitgesteld. Dat is alvast al minstens tot Kerstmis het geval. Volgens de Vereniging Vlaamse Reisbureaus is dat ook bij de Belgische reisorganisatoren het geval. Dat betekent een ramp voor de duizenden christenen die in aanverwante industrieën werken: obers, winkeliers, ambachtslieden, souvenirverkopers, toeristengidsen, taxichauffeurs, restauranthouders, arbeiders, …
Route van de Heilige Familie
Don Remo Chiavarini, de manager van de Opera Romana Pellegrinaggi, vreest dat het zeer kwetsbare economische weefsel in de regio voor lange tijd dreigt aangetast te worden.Volgens hem hoeft dat echter geen rampzalige gevolgen te hebben voor de bedevaartbureaus en reisorganisatoren, omdat die door de ervaringen van de voorbije jaren hun aanbod toch al voldoende hebben gediversifieerd. Bedevaarders kunnen trouwens nog altijd terecht in Jordanië of Egypte, dat sinds 2017 de bedevaarten in het spoor van de Heilige Familie promoot. Die Route van de Heilige Familie in Egypte verenigt 25 plaatsen langs een 3.500 km lang traject in de Nijldelta.
Europese reisorganisatoren krijgen van de EU nadrukkelijk het advies om toeristen zo snel mogelijk terug te brengen en alle toekomstige reizen stop te zetten totdat het veiligheidsrisico opnieuw is gedaald. Het is overigens goed om te beseffen dat reisverzekeringen de kosten voor risicogebied niet dekken. Klanten die al een reis hadden geboekt, komen wel in aanmerking voor terugbetaling als de reis wordt afgelast.
• Raadpleeg de website van Buitenlandse Zaken voor actueel reisadvies