Oekraïne verbiedt activiteiten Ruslandgezinde Kerk

Dankzij de wet kan de rechtbank activiteiten verbieden die een band hebben met buitenlandse religieuze organisaties.
20/10/2023 - 13:32
Pecherska Lavra
Pecherska Lavra © Wikipedia

Het Oekraïense parlement keurde gisteren principieel een wetsvoorstel goed om activiteiten van de Orthodoxe Kerk die historisch verbonden is met het Patriarchaat van Moskou (UOC) te verbieden. Het wetsvoorstel kreeg goedkeuring van 267 afgevaardigden, terwijl een meerderheid van 226 stemmen was vereist. De Rada straft de Kerk van Metropoliet Onufri (Orest Volodymyrovych Berezovsky) hiermee voor de steun voor de Russische invasie in Oekraïne, al werden in mei 2022 op zijn minst officieel de banden met het patriarchaat van Moskou verbroken. Onder meer de Raad van Europa, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en een rapport van de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten hadden zich uitgesproken tegen wetsvoorstel 8371. Maar Oekraïne maakt zich sterk dat de wet het internationaal recht op gewetensvrijheid blijft respecteren. 

Het Oekraïense parlementslid Inna Sovsoun spreekt over een historische beslissing: ‘Om de agressor te verslaan moeten we Rusland elke mogelijkheid ontnemen om ons schade te berokkenen.’ De wet moet activiteiten beletten van religieuze organisaties die een band hebben ‘met het land dat de gewapende agressie tegen Oekraïne uitvoert’. Oekraïense orthodoxen vallen sinds de zeventiende eeuw onder de kerkjurisdictie van het patriarchaat van Moskou. Machthebbers in Moskou beschouwden de UOC als een handig instrument om orthodoxe gelovigen in Oekraïne in de greep te houden en zo de Russische invloed in het land te behouden. Tot aan de invasie behoorde de meerderheid van de orthodoxe gelovigen en parochies tot de UOC. Maar door de Russische agressie verloor de Kerk haar prestige en keerden priesters en in hun spoor parochies en gelovigen haar massaal de rug toe. 

In juli 2022 identificeerde 54% van de Oekraïners zich met de onafhankelijke Kerk en nauwelijks nog 4% met die van het Russische Patriarchaat, vergeleken met respectievelijk 42% en 18% een jaar eerder. Toen al was 66% van de Oekraïners voorstander van een verbod op de UOC. Patriarch Kirill van Moskou, een voormalige KGB-agent, sprak gisteren in een toespraak zijn verontwaardiging uit. Hij vergeleek de nieuwe wet met de vroegere praktijken van atheïstische regimes in Oost-Europa. 

Bron: La Croix/Orthodox Times/ROC