Relieken van Sint-Lambertus geven eerste geheimen prijs

Er is een wetenschappelijk onderzoek gestart, dat hopelijk ook het mysterie van de dood van de heilige kan oplossen. 
30/10/2023 - 13:54

In de Sint-Pauluskathedraal van Luik werd eerder van de maand het reliekschrijn geopend met de vermoedelijke beenderen van de Heilige Lambertus, de patroonheilige van de stad die meer dan 1300 jaar geleden is overleden. ‘Wij zijn gestart met een wetenschappelijk forensisch onderzoek. Dat is nog nooit eerder gebeurd’, aldus Julien Maquet, de curator van de schatkamer van de kathedraal van Luik. ‘Het onderzoek moet meer informatie opleveren over zijn leeftijd, over zijn lengte en of hij aan bepaalde aandoeningen en kwalen leed. Misschien komen wij ook meer te weten over de omstandigheden van zijn dood.’ 

Geloofsverkondiger

Volgens de overlevering werd Sint-Lambertus in de nacht van 16 op 17 september 705 (volgens andere bronnen 696 of 700) op 67-jarige leeftijd vermoord. Samen met de Heilige Willibrordus, die uit Engeland afkomstig was, zorgde hij voor de kerstening van de Kempen en de streek rond de benedenloop van de Maas. 

De opening van het reliekschrijn gebeurde op 13 oktober. Op maandag 16 oktober had al een eerste autopsie plaats. De opening was een hele operatie. Zij ging bovendien met de nodige moeilijkheden gepaard. Voor het oog van de camera’s sneed Jean-Pierre Delville, de 92ste bisschop van het bisdom Luik, de linten door die op hun plaats werden gehouden door de zegels van zijn voorganger Guillaume Marie van Zuylen (1910-2004). Daarna werden 4 zorgvuldig verzegelde potten met beenderen van arm en hand en een kuitbeen, vergezeld van documenten uit de middeleeuwen - die onder meer de eerdere momenten documenteren waarop de reliekschrijn werd geopend - blootgelegd. De vondsten worden gedetailleerd onderzocht door professor Philippe Boxho, het hoofd van het forensisch instituut van de Universiteit van Luik en tevens doctor in de filosofie. 

(vervolg na de foto)

Een van de verzegelde potten
Een van de verzegelde potten © Bisdom Luik

Eerste conclusies

Volgens een van de documenten werd de echtheid van de schedel van Sint-Lambertus in 1489 vastgesteld, een gebeurtenis die door andere historische documenten wordt bevestigd. De schedel van de heilige is in bijzonder slechte staat. Toch hopen de onderzoekers dat hij nog voldoende duidelijkheid kan scheppen over de omstandigheden van de dood.

Professor Boxho concludeerde al quasi van bij aanvang dat een van de scheenbenen een -wellicht ook aangeboren - duidelijke misvorming heeft. Dat bevestigt de eerste levensbeschrijving van Sint-Lambertus, die relatief kort na zijn dood (tussen 727 en 743) werd geschreven. Daarin wordt getuigd dat dat de heilige bisschop zich met behulp van een stok voortbewoog. Dat het lichaam van de heilige in het reliekschrijn onvolledig is, is overigens allerminst een verrassing. Het is gebruikelijk dat bij heiligen stukken bot worden weggenomen om als relikwieën verdeeld te worden.

Bron: RTBf/Bisdom Luik