Tomas Halik krijgt belangrijke onderscheiding

De Tsjechische professor werd geëerd voor zijn bijdrage tot de democratie en de mensenrechten.
01/11/2023 - 09:13
Tomas Halik
Tomas Halik © Archief Tomas Halik

De Tsjechische president Petr Pavel heeft Tomas Halik, een van de belangrijkste leidende christelijke intellectuelen van Europa, de ‘Orde van Tomáš Garrigue Masaryk’ toegekend. De op een na belangrijkste onderscheiding van het Oost-Europese land wordt toegekend aan personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de democratie, de mensheid en de mensenrechten. 

De overhandiging gebeurde in de Praagse Burcht, ter gelegenheid van de Tsjechische Nationale Feestdag. De katholieke Kerk werd vertegenwoordigd door Jan Graubner, de aartsbisschop van Praag. Filosoof Jan Sokol (1936-2011) ontving tijdens de ceremonie postuum de Orde van Masaryk. Net als Halik was hij ooit een ondertekenaar van Charta 77. Hij werkte ook mee aan de oecumenische Bijbelvertaling.

Tomáš Halík (1948) is professor aan de Faculteit der Letteren van de Karelsuniversiteit. Hij doceert filosofie en godsdienstsociologie. Sinds 1990 is hij voorzitter van de Tsjechische Christelijke Academie en rector van de Kerk van de Heilige Salvator. Hij is lid van de European Academy of Sciences and Arts. Ten tijde van het communistische bewind behoorde hij – onder meer met de latere president Václav Havel - tot de groep religieuze en culturele dissidenten van Charta 77. Dat was een beweging die zich van 1977 tot 1992 engageerde voor de verdediging van de mensenrechten in Tsjechoslowakije.

Na de val van de Muur gaf hij lezingen en ondernam hij studiereizen naar alle continenten. Hij was onder meer gastprofessor aan de universiteiten van Oxford, Cambridge en Harvard. In 2014 werd zijn levenswerk bekroond met de Templeton Prize. In 2016 kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit van Oxford.

Bron: www.cirkev.cz

Herbekijk het gesprek van Leo August De Bock met Tomáš Halík in het Sint-Baafshuis in Gent