Hervorming van de Pauselijke Academie voor Theologie

Franciscus stimuleert de theologie met een motu proprio om nieuwe wegen te bewandelen.
03/11/2023 - 13:07
De Sint-Pietersbasiliek
De Sint-Pietersbasiliek © Vatican Media

Paus Franciscus zet stap voor stap de hervorming door van de Romeinse Curie. Op Allerheiligen publiceerde hij het motu proprio Ad theologiam promovendam, met de goedkeuring van de nieuwe statuten, om de Pauselijke Academie voor Theologie synodaler te maken. Daarin maakt hij onder meer duidelijk dat de vooruitgang in de theologie niet kan worden bereikt door terug te grijpen naar formules en schema’s uit het verleden. Franciscus geeft de veertig theologen die lid zijn van het adviesorgaan, dat al in 1718 door paus Clemens XI werd opgericht, de opdracht voor ‘het profetisch interpreteren van de Openbaring, in dialoog met de culturele transformaties van de wereld’. Tegelijk moeten zij blijven streven naar de bevordering van een theologie ten dienste van de Kerk en de wereld.

‘Openheid voor de wereld, voor de mens in de realisatie van zijn existentiële situatie, met zijn problemen, wonden, uitdagingen en mogelijkheden, kan niet worden gereduceerd tot een tactische houding, waarbij reeds uitgekristalliseerde inhoud wordt aangepast aan nieuwe situaties. Zij moet de theologie juist aansporen tot een epistemologische en methodologische heroverweging. Franciscus stimuleert de academie tot de uitwerking van een fundamenteel contextuele theologie ‘die in staat is het evangelie te lezen en te interpreteren in de omstandigheden waarin mannen en vrouwen dagelijks leven.’ 

Franciscus waarschuwt dat theologie zich slechts kan ontwikkelen in een cultuur van dialoog en ontmoeting tussen verschillende tradities en verschillende kennis, tussen verschillende christelijke belijdenissen en verschillende religies. Theologie mag zich niet opsluiten in zelfreferentie, omdat die slechts dreigt te leiden tot isolatie en onbeduidendheid. Nadrukkelijk pleit hij ook voor een dialoog met andere wetenschappelijke, filosofische, humanistische en artistieke kennis. 

Bron: I.Media/Vida Nueva