Geloofspaviljoen stimuleert samenwerking voor het klimaat
Met videoboodschappen van paus Franciscus en grootsjeik Ahmed Al-Tayeb van Al-Azhar Universiteit in Caïro, de belangrijkste soenitische onderwijsinstelling ter wereld, werd gisteren het geloofspaviljoen geopend in de marge van de COP28-klimaatconferentie in het tentoonstellingspark in Dubai.
Daarna ondertekenden beiden ook een steunverklaring voor de VN-conferentie, waarin werd aangespoord tot dringende en ingrijpende klimaatactie. Die verklaring werd ook ondertekend door geloofs- en spirituele leiders van over de hele wereld, die anglicanen, bahá'ís, bohras, boeddhisten, koptisch-orthodoxen, oosters-orthodoxen, evangelicalen, hindoes, jaïnisten, joden, mahikari's, mandeeërs, protestanten, rooms-katholieken, Sjiitische moslims, sikhs en soennitische moslims vertegenwoordigen. Met deze zogenaamde ‘Abu Dhabi Interfaith Statement for COP28’ hopen de religieuze leiders de mensheid te inspireren om milieurechtvaardigheid te bevorderen, vanuit het besef dat de meerderheid van de wereldbevolking zich identificeert met een of andere religie.
Rechter Mohamed Abdelsalam, secretaris-generaal van de Moslimraad van Ouderen: ‘Het allereerste Geloofspaviljoen ooit op een klimaatconferentie is een plaats van vrede en samenwerking voor iedereen – waar de wijsheid van religies op COP28 samenkomt.’ Volgens hem geeft de krachtige klimaatboodschap van de religieuze leiders beleidsmakers ook de boodschap dat zij tevens geloofsgemeenschappen moeten mobiliseren om het bewustzijn over de klimaatcrisis te vergroten.
In de meer dan 70 sessies in het geloofspaviljoen denken 300 vooraanstaande geloofsleiders en publieke figuren de komende dagen na hoe zij het bewustzijn en de samenwerking tussen religieuze en inheemse vertegenwoordigers, wetenschappers, jongeren en politieke leiders op het vlak van klimaatrechtvaardigheid kunnen bevorderen.
Bron: WAM