Liturgisten buigen zich over grenzen van de Afrikaanse liturgie
Voor het eerst ooit zijn 60 van de belangrijkste liturgisten uit Afrika - op initiatief van de ‘Association of African Liturgists en met de steun van Secam - samen voor een overleg over de grenzen van de Afrikaanse liturgie. Sinds het Tweede Vaticaanse Concilie was het niet langer taboe om elementen van de Afrikaanse cultuur te incultureren in de liturgie. Eind 2020 loofde paus Franciscus de Congolese ritus nog als een geslaagd voorbeeld van inculturatie van de liturgie bij inheemse volkeren.
De bijeenkomst in Senegal moet ook helpen om bepaalde overdrijvingen in de Afrikaanse liturgie van vandaag te corrigeren.
Dat dit niet evident is werd maandag in Dakar (Senegal) almeteen duidelijk in de toespraak van kardinaal Robert Sarah (78), die zich beklaagde over de luidruchtigheid van vele van deze vieringen evenals het buitensporige belang van het samen dansen met de gemeenschap. Kardinaal Sarah vertelde dat dit ten koste gaat van de stilte die een essentieel element is van de liturgie. Hij waarschuwde zelfs voor ‘de vernietiging van de mis van het westen’. In zijn toespraak pleitte hij voor een terugkeer naar de traditionele liturgie, waarin de stilte centraal staat.
Kardinaal Sarah: ‘We proberen de liturgie te besprenkelen met Afrikaanse en Aziatische elementen, waardoor het paasmysterie dat we vieren wordt vervormd. We leggen zoveel nadruk op deze culturele elementen dat onze vieringen soms zes uur duren. Onze liturgieën zijn vaak te banaal en te luidruchtig, te Afrikaans en te weinig christelijk.’
Bron: La Croix/Vatican News/Domradio