Servische katholieken willen kerken terug
Ladislav Nemet, de katholieke aartsbisschop van Belgrado, heeft de Servische overheid opgeroepen om werk te maken van de teruggave van kerken, die onder het communistische bewind werden geconfisqueerd. Maar dertig jaar na de ontbinding van Joegoslavië blijft de teruggave van de onteigende gebouwen aanslepen.
De aartsbisschop van Belgrado vertelt dat in 2006 is gestart met de restitutie van de kerkgebouwen. Maar sinds die tijd blijft de teruggave van niet-orthodoxe gebedsplaatsen en eigendommen bijzonder problematisch. 85 procent van de Serviërs zijn orthodoxe christenen. Katholieken en moslims vertegenwoordigen respectievelijk 5 en 3 procent.
‘De katholieke Kerk heeft sinds die tijd slechts enkele van haar gebouwen en gronden teruggekregen’, zegt de aartsbisschop. Hij klaagt aan dat de overheid keer op keer bureaucratische bewaren blijft vinden en inroepen om de teruggave uit te stellen. Hij gaat echter niet zo ver om ook expliciet de corruptie en politiek-nationalistische motieven als oorzaak aan te duiden.
Nemet wijst in het bijzonder op de situatie in Noord-Servische bisdom Zrenjanin. In deze regio was tot in 1944 ongeveer de helft van de katholieken Duits (de zogenaamde Donau-Zwaben). Vele kerken, maar ook eigendommen van burgers werden door de overheid geconfisqueerd, omdat zij als collaborateurs werden beschouwd. Nakomelingen van deze families, die aanspraak willen maken op die eigendommen van hun voorouders, moeten aantonen dat hun familieleden destijds geen collaborateurs waren van het naziregime. Aartsbisschop Ladislav Nemet: ‘Het is moeilijk, maar niet onmogelijk om dat te bewijzen. Maar het vereist een advocaat en veel geld om toegang te krijgen tot de archieven.’
Bron: Kathpress.at