Kardinaal Ambongo: ‘Congolese verkiezingen gigantische chaos’

De Congolese kardinaal Ambongo laakte tijdens een eucharistieviering met Kerstmis het gebrek aan democratische waarden in zijn land.
26/12/2023 - 15:38

De Congolese kardinaal Fridolin Ambongo heeft de voorbije verkiezingen in zijn land omschreven als ‘een gigantische georganiseerde chaos’. Hij zei dat tijdens een kerstmis in de kathedraal Notre-Dame du Congo, in de gemeente Gombe in Kinshasa, zo meldde Radio France Internationale. 

Bijna 44 miljoen kiezers, van de ongeveer 100 miljoen inwoners van de uitgestrekte Democratische Republiek Congo, werden op 20 december opgeroepen om een president, nationale en provinciale afgevaardigden en gemeenteraadsleden te kiezen. ‘Maar helaas’, vervolgde kardinaal Fridolin Ambongo, ‘wat een geweldig feest van de democratie had moeten zijn, veranderde voor velen al snel in frustratie. De verkiezingen waren een gigantische georganiseerde chaos. Jullie zijn er allemaal getuigen van.

Welk beeld geven wij van ons land op het internationale toneel?

Hoe kunnen we zo laag vallen?’, zei de prelaat in het Frans en daarna in het Lingala.

Geconfronteerd met meerdere logistieke problemen verlengde de kiescommisie de stemming. Officieel eindigde die op de avond van 21 december, maar in afgelegen gebieden van verschillende provincies duurde ze tot het weekend. Tot vandaag (26 december) zijn er nog geen resultaten bekend, maar men verwacht dat aftredend president Félix Tshisekedi aan de leiding ligt, met een score van rond de 80 procent.

‘Ik dring erop aan voorzichtig en terughoudend te zijn’, zei kardinaal Ambongo. ‘We wachten op rapporten van verschillende observatiemissies, in het bijzonder die van de gezamenlijke missie van de katholieke en protestantse Kerk. Die kunnen ons helpen de balans op te maken van de waargenomen onregelmatigheden en hun impact op de geloofwaardigheid van deze verkiezingen’, besloot de aartsbisschop van Kinshasa.

Samen met de protestanten was de katholieke Kerk sterk betrokken bij het verloop van het verkiezingsproces. Zo’n 25.000 waarnemers werden in het hele land gemobiliseerd. 

Bron: Kath.ch