Zet je kerstboom niet bij de ophaling! Recycleer hem in je tuin
Een van de komende dagen is het weer zo ver: de uitzonderlijke groenophaling van de oude kerstbomen. Maar wist je dat die boom een waardevolle grondstof voor je tuin kan worden?
Verhaksel die oude kerstboom tot waardevolle 'mulch'
Iedereen die op een natuurlijke manier wil tuinieren, zou moeten mulchen. Dat is tuintaal voor de techniek om de bodem te bedekken met organisch materiaal, de zogenaamde mulch.
Mulchen heeft tal van voordelen:
- Remt de verdamping en houdt de bodem langer vochtig.
- Stimuleert het bodemleven en maakt de bodem vruchtbaar.
- Onderdrukt onkruid, dus minder wieden.
Mulchen doe je bij voorkeur met tuinafval dat je al voorhanden hebt, zoals gevallen bladeren en snoeiafval. Hoe minder je moet afvoeren en aanvoeren in je tuin, hoe beter je bezig bent voor het klimaat (minder CO2, weet je wel). De meeste tuinen in Vlaanderen produceren trouwens te weinig goede mulch omdat we te weinig bomen en struiken planten.
Dus waarom die oude kerstboom afvoeren als je hem kan verhakselen en gebruiken als waardevolle mulch?
Stappenplan
- Verwijder de zijtakken van de stam met de takkenschaar, een snoeischaar of een zaag. Met de takkenschaar is dat in een wip gebeurd. Jong sparrenhout is trouwens erg zacht.
- Snipper de zijtakken klein met een hakselaar. Een elektrische hakselaar is een grote aanwinst voor tuiniers die kringlopen willen sluiten in de tuin. Je gebruikt hem maar enkele keren per jaar, dus je kan de investering delen met vrienden of je buren.
- Verdeel de snippers over je borders. Je kan er ook een tuinpad of zitplek mee bedekken.
- De stam is meestal te dik voor een gewone tuinhakselaar. Professionele versnipperaars kunnen er wel raad mee, maar de gewone tuinier moet creatievere ideeën bedenken. Je kan de stam bijvoorbeeld gebruiken als boord voor een border, als afbakening van een tuinpad of als klimstructuur voor klimplanten. Laat er in de zomer bijvoorbeeld pronkbonen tegenaan groeien. Mooi om te zien en eetbaar!
Hout dat langzaam vergaat, is erg goed voor de biodiversiteit in je tuin. Veel paddenstoelen zijn opruimers van dood hout. Misschien krijg je wel het kleverig koraalzwammetje (Calocera viscosa) op bezoek dat specifiek groeit op dood naaldhout.
Maar verzuren die naalden de bodem niet?
Sommige tuiniers zijn bang dat mulch van naaldbomen de bodem verzuurt. Onderzoek toont aan dat dat een mythe is. Mulch van naaldbomen verandert de pH (zuurtegraad) van de bodem niet. Het is waar dat de verse naalden eerder zuur zijn – pH 3,2 tot 3,8 waarbij 7 neutraal is – maar naarmate de naalden afbreken wordt de zuurtegraad geneutraliseerd.
Niet overtuigd? Lees er meer over bij de University of New Hampshire (Engels).