Paus tot Davos: macht en winst ondergeschikt aan algemeen welzijn
In zijn boodschap spreekt Franciscus zijn verontwaardiging uit over sociaal onrecht dat blijft bestaan.
Hoe is het mogelijk dat er in de wereld van vandaag nog steeds mensen sterven van de honger, worden uitgebuit, veroordeeld tot analfabetisme, medische basiszorg ontberen of geen onderdak hebben?
Hij wijst de economische en politieke leiders op hun morele verantwoordelijkheid.
Ik hoop dan ook dat de deelnemers aan het Forum van dit jaar zich bewust zullen zijn van de morele verantwoordelijkheid die ieder van ons heeft in de strijd tegen armoede, het bereiken van een integrale ontwikkeling voor al onze broeders en zusters, en de zoektocht naar een vreedzaam samenleven tussen volkeren.
Verwijzend naar de vele militaire conflicten die de wereld momenteel verscheuren, legt hij de vinger op de oorzaken van conflicten.
De vrede waar de volkeren van onze wereld naar verlangen kan niet anders zijn dan de vrucht van gerechtigheid (vgl. Jesaja 32,17).
Daarom is er meer nodig dan alleen maar het terzijde schuiven van de oorlogsinstrumenten. Het vereist het aanpakken van de onrechtvaardigheden die aan de basis liggen van conflicten.
Bedrijven en landen moeten samenwerken aan een ethisch verantwoorde globalisering, waarin iedereen het recht heeft om deel te nemen aan het proces van volledige ontwikkeling. Daar hoort bij dat het nastreven van macht en individueel gewin ondergeschikt gemaakt moeten worden aan het algemeen welzijn, met prioriteit voor de armen, de behoeftigen en de meest kwetsbaren.
Lees de hele boodschap van paus Franciscus aan het Wereld Economisch Forum (Engels)