Indiase premier Modi huldigt omstreden hindoetempel in
De tempel is omstreden omdat op de site tot 1992 de 16de-eeuwse Babri-moskee stond die door hindoe-extremisten werd verwoest. In de nasleep daarvan kwamen bij gewelddadige botsingen tussen hindoes en moslims ruim tweeduizend mensen om het leven.
De inwijding van de deels gerealiseerde nieuwe hindoetempel is een belangrijk evenement voor de hindoenationalistische partij BJP van premier Narendra Modi die zich voorbereidt op verkiezingen in april. Oppositiepartijen en vertegenwoordigers van de vier grote hindoeïstische monastieke ordes (Shankaracharyas) nemen niet deel aan het evenement.
Volgens politiek analist Ashutosh Talukdar betekent de inhuldiging van de tempel de definitieve vestiging van het politieke hindoeïsme en het einde van Jawaharlal Nehru's visie op een seculier, liberaal India. Nehru (1889-1964) was een politieke metgezel van Mahatma Gandhi en de eerste premier van India na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.
De hindoenationalistische Indiase Volkspartij (BJP) en de Nationale Vrijwilligersorganisatie (RSS) – een paramilitaire hindoenationalistische organisatie – hangen de Hindutva-ideologie aan, die stelt dat alle Indiërs hindoes zijn. Sinds Modi in 2014 aan de macht kwam, is het geweld tegen moslims en christenen in India sterk toegenomen.
Bron: Kathpress (Duits)