AI kan wijsheid van het hart nooit vervangen, zegt de paus
Paus Franciscus koos AI als thema van de Werelddag van de sociale communicatie die in 2024 plaatsvindt op 12 mei: Kunstmatige intelligentie en de wijsheid van het hart: op weg naar een volledig menselijke communicatie. De paus had het op 1 januari ook al over de gevaren van AI voor de wereldvrede in zijn boodschap voor de Werelddag van de vrede.
AI heeft volgens de paus dan ook een radicale invloed op de wereld van informatie en communicatie, en daardoor op bepaalde fundamenten van het leven in de samenleving en hij voegt eraan toe dat deze veranderingen iedereen raken.
De fundamentele vraag is dan ook:
Hoe kunnen we volledig menselijk blijven en deze culturele transformatie sturen om een goed doel te dienen?
Begin bij het hart
Omdat we het risico lopen rijk te worden in technologie en arm in menselijkheid moeten onze antwoorden beginnen bij het menselijk hart.
Hij herinnert eraan dat het hart in de Bijbel wordt gezien als de plaats van vrijheid en besluitvorming, als symbool van integriteit en eenheid, terwijl het ook onze emoties, verlangens en dromen aangaat. Bovenal is het hart de innerlijke plaats van onze ontmoeting met God.
Wijsheid van het hart is dus de deugd die ons in staat stelt om eenheid te scheppen tussen het geheel en de delen, onze beslissingen en de gevolgen, onze nobelheid en onze kwetsbaarheid, ons verleden en onze toekomst, onze individualiteit en ons lidmaatschap van een grotere gemeenschap.
Kansen en gevaren van AI
De paus benadrukt dat deze wijsheid niet uit machines gehaald kan worden. Hoewel de term kunstmatige intelligentie de term machine learning heeft vervangen, zegt hij, kan het gebruik van het woord intelligentie misleidend zijn. Alleen mensen zijn in staat om betekenis te geven aan data. Simulatietechnologie kan nuttig zijn in sommige situaties, maar kan in verkeerde handen tot verontrustende scenario’s leiden.
Samen groeien in menselijkheid
Paus Franciscus nodigt ons allen uit om te groeien in menselijkheid en als mensheid. Hij herinnert eraan dat we allemaal uitgedaagd worden om een kwalitatieve sprong te maken en een complexe, multi-etnische, pluralistische, multireligieuze en multiculturele samenleving te worden.
Het is aan ons om te beslissen of we voer voor algoritmen zullen worden of dat we ons hart zullen voeden met de vrijheid waarmee we kunnen groeien in wijsheid.
Bron: Vatican News (Engels) - Lees de hele boodschap van de paus (Engels)