Amerikanen ‘zonder religie’ vaak toch gelovig of spiritueel
Het Pew Research Center in de VS onderzocht de zogenaamde religieuze nones in de VS. Dat zijn de mensen die none (geen) antwoorden op de vraag tot welke religie ze behoren. Het gaat om 28% van alle ondervraagden.
De resultaten zijn soms verrassend.
- 70% van de religieuze nones gelooft in God of een hogere macht.
- 48% beschouwt zichzelf als spiritueel.
- Redenen waarom ze zich niet tot een religie bekennen zijn: in vraag stellen van de leer van de Kerk (60%), afkeer van religieuze instituten (47%), geen behoefte hebben aan religie in hun leven (41%), niet in God geloven (32%) en slechte ervaringen met religieuze mensen (30%).
- Veel religieuze nones (43%) vinden ook dat religie meer kwaad dan goed doet in de Amerikaanse samenleving, tegenover maar 14% die vindt dat religie meer goed dan kwaad doet.
- 80% vindt dat religie leidt tot verdeeldheid en intolerantie. 69% vindt dat religie leidt tot bijgeloof en onlogisch denken.
- Wetenschap daarentegen doet volgens 56% van de nones meer goed dan kwaad.
- 56% vindt dat er dingen zijn die de wetenschap onmogelijk kan verklaren. 63% gelooft dat er iets spiritueel is voorbij de natuurlijke, zichtbare wereld.
- Volgens 58% helpt religie mensen om betekenis en zin te vinden in hun leven. En 53% antwoordt dat religie mensen aanmoedigt om het goede te doen en anderen goed te behandelen.
Volgens aartsbisschop Charles Thompson van Indianapolis, voorzitter van de commissie voor evangelisatie en catechese van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, bewijzen de cijfers dat de religieuze nones openstaan voor religieuze idealen.
Dus hoe helpen we de 'nones' om gebruik te maken van het geloof en het gevoel voor spiritualiteit dat er al is? Hoe kunnen we hen begeleiden en met hen op weg gaan naar een dieper bewustzijn van het belang van het gemeenschapsleven als Kerk?
Thompson erkent dat dat behoort tot het werkdomein van de commissie voor evangelisatie en catechese waarvan hij de voorzitter is. Toch staan er geen concrete projecten in de steigers voor de religieuze nones. De vorige voorzitter van de commissie, de bekende mediabisschop Robert Barron van Winona-Rochester, noemde dit nochtans een topprioriteit van de Kerk.
Thompson verwijst daarentegen naar de missionaire verantwoordelijkheid van alle katholieken: Alle gedoopten zijn geroepen om deel uit te maken van de missie van de Kerk. We moeten dus de hand reiken naar onze buren, onze klasgenoten en onze collega's.
Bron: Crux (Engels)