Vijf Zwitsers laten zich voor een week 'inmetselen' in stadskluis
Drie vrouwen en twee mannen laten zich tijdens de veertigdagentijd elk een week opsluiten in de Wiborada-cel. Dat is een houten stadskluis, aangebouwd tegen de Sankt Mangenkerk aan de rand van het centrum van Sankt Gallen, Zwitserland. De cel meet 12 vierkante meter. Er is een raam naar de stad en een raam naar het interieur van de kerk. Vrijwilligers voorzien de kluizenaars van eten en drinken.
Voorbeeld is de heilige Wiborada die zich in 916 na een proefperiode van vier jaar als 'incluus' liet inmetselen. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, werd de vrouw op deze manier de geestelijke adviseur voor de geestelijkheid, de adel en het volk van Sankt Gallen. Zo waarschuwde ze de abt van het klooster van Sankt Gallen voor de nakende inval van de Hunnen. De kloosterlingen konden daardoor met hun bibliotheek en kerkschatten de wijk nemen. Wiborada verkoos om te blijven in haar cel waar ze een jaar later door de Hunnen werd vermoord.
Naar het voorbeeld van de heilige Wiborada zullen de vijf kluizenaars van 2024 twee keer per dag gedurende een uur het raampje van hun kluis naar de stad openen. Dan zijn ze beschikbaar voor een (spiritueel) gesprek.
De jongste kluizenaar van 2024 is Gabriel Imhof (32). Hij wil zijn kluisweek gebruiken 'om dichter bij Wiborada te komen en bij de spirituele schat die deze mystica heeft achtergelaten'.
'Ik ben gefascineerd door het feit dat ze vrijheid en zeker liefde vond in beperking en verzaking.'
Hij vindt het ook opmerkelijk dat 'Wiborada met haar geloofwaardigheid een hele stad van haar visie kon overtuigen en zo mensenlevens en cultureel erfgoed kon beschermen, en tegelijk zichzelf opofferde'.
De Sankt Mangenkirche is inmiddels een hervormde kerk. Een oecumenisch project wil de stadskluis en de herinnering aan Wiborada nieuw leven inblazen. Welke Vlaamse stad volgt het voorbeeld?
Bron: Katholisch (Duits) - Project Wiborada (Duits)