Historische Byzantijnse Chorakerk in Turkije wordt opnieuw moskee
Op 23 februari 2024 zal de 'Kariye Camii' of 'Choramoskee' haar deuren openen voor het islamitische vrijdaggebed, aldus het Vaticaanse agentschap Fides. In 2020 werd ook al de Hagia Sophia, de voormalige Byzantijnse kathedraal van Istanbul, opnieuw in gebruik genomen als moskee. Door de islamiseringspolitiek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan staat de religieuze vrijheid in Turkije steeds meer onder druk.
De Chorakerk staat bekend om zijn fresco's en mozaïeken die worden beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van Byzantijnse kunst. Centraal staat de voorstelling van Christus Pantocrator.
De kerk zoals die nu te zien is, werd gebouwd rond 1077-1081 op een site waar al vanaf de 4de eeuw een kerk stond. Na de Ottomaanse verovering van Constantinopel in 1453 bleef het gebouw functioneren als kerk tot in 1511 toen het werd omgevormd tot moskee. De beroemde mozaïeken en fresco's werden toen bedekt met kalk, maar niet vernietigd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw een staatsmuseum. Het onderging een grondige restauratie van 1948 tot 1958 door archeologen van het Byzantine Institute of America en het Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies.
De Turkse president Erdogan besliste al in 2020 dat de Chorakerk opnieuw een moskee zou worden. Dat leidde tot internationaal protest bij orthodoxe christenen en daarbuiten. De Griekse regering verklaarde dat de beslissing 'op brutale wijze het karakter ondermijnt van een monument dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat'.
Tijdens het gebruik voor de islamitische eredienst zullen de fresco's bedekt zijn met rode tapijten.