Habijt van de heilige Coleta gered

Een habijt van de heilige Coleta, een kostbaar Vlaams topstuk, werd dankzij de provincie Oost-Vlaanderen gered.
30/06/2016 - 14:33
© Clarissen

Dankzij de tussenkomst van de provincie Oost-Vlaanderen kan het habijt van de heilige Coleta weldra terugkeren naar het klooster van de clarissen in Gent. In 2015 werd er schimmel ontdekt op het habijt, een van de erfgoedstukken van het Gentse klooster die te maken hebben met de in 1447 in Gent gestorven heilige Coleta.

Het habijt - een mantel die de heilige volgens de overlevering van de paus kreeg bij haar intrede - is sinds 2012 erkend als Vlaams topstuk. Wellicht was de schimmel het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in het schrijn ten gevolge van een waterlek in de kelder.

De heilige Coleta met de paus © Clarissen

Met de bemiddeling van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) werd daarna werk gemaakt van het bewaren van het topstuk. Depotconsulenten van de provincie Oost-Vlaanderen overlegden met het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium(KIK), de abdis en de Topstukkenraad over de behandeling van het habijt. Een depotconsulent van de provincie verwijderde de schimmel met een penseel van marterhaar en een professionele museale stofzuiger. Nadien werd het habijt maandelijks gecontroleerd op eventuele nieuwe schimmels. Een jaar later is de reliek klaar om terug naar het schrijn te gaan, aldus het CRKC.

Volgens de clarissen in Gent wordt het habijt eerst in een plexiglazen doos in het schrijn geplaatst. Dat moet ervoor zorgen dat de ideale temperatuur en luchtvochtigheid wordt gegarandeerd. De ingreep heeft in totaal zo’n negenhonderd euro gekost.

Bron: CRKC/Provincie Oost-Vlaanderen