Paus Franciscus bezoekt Indonesië in september
Minister van Religieuze Zaken van Indonesië Yaqut Cholil Qoumas is verheugd over het aangekondigde bezoek.
'Tijdens zijn bezoek zal paus Franciscus uit de eerste hand de diversiteit en interreligieuze broederschap kunnen ervaren die in de Indonesische samenleving groeit.'
Het Vaticaan heeft het bericht nog niet bevestigd.
Het bezoek van paus Franciscus aan Indonesië sluit aan op zijn reis naar de regio Zuidoost-Azië. In augustus heeft hij een bezoek gepland aan Oost-Timor en Papoea-Nieuw-Guinea. Later in september komt de paus ook nog naar België. Als zijn gezondheid het toelaat.
Religieuze vrijheid onder druk
Indonesië heeft de grootste moslimbevolking ter wereld. 87% van de 245 miljoen inwoners is moslim, voornamelijk soennieten. Verder zijn er 10% christenen waarvan 3% katholieken en nog kleinere boeddhistische en hindoeminderheden.
In Indonesië staat iemands religieuze overtuiging vermeld op de identiteitskaart, hoewel er sinds enkele jaren de mogelijkheid bestaat om dit veld leeg te laten. Vrijheid van godsdienst wordt er grondwettelijk gegarandeerd, maar er komt discriminatie voor van de vele stamreligies en van atheïsten. Bredere discriminatie van christenen en andere religieuze minderheden komt voor in de provincie Atjeh dat officieel de sharia toepast.
De laatste jaren staat de Indonesische politiek, vooral op lokaal vlak, meer en meer onder druk van conservatieve, islamistische groepen. Die zetten aan tot haat tegen onder andere christenen, maar ook tegen niet-soennitische moslims, vrouwen, stamreligies en LGBT-personen. Soms leidt dat tot geweld, maar tegenwerking en druk komen vaker voor. Open Doors schat de mate van vervolging van christenen in Indonesië in op 'zeer hoog'.
Bronnen: Katholisch (Duits) - Open Doors (Engels)