Paus Franciscus over Benedictus XVI: ‘Hij liet me groeien'
Het interviewboek verscheen op 3 april in het Spaans met als titel 'De opvolger: mijn herinneringen aan Benedictus XVI' ('El Sucesor, mis recuerdos de Benedicto XVI' ). Het is gebaseerd op drie gesprekken van de paus met de Spaanse journalist en correspondent voor de Spaanse krant ABC Javier Martínez Brocal.
Het lijkt erop dat Franciscus erop stond om zijn eigen verhaal te vertellen over zijn unieke relatie met paus emeritus Benedictus XVI. Op de dag van diens begrafenis verscheen een boek van de hand van zijn privésecretaris Georg Gänswein waarover Franciscus 'pijn voelde'.
'Het is erg triest om een boek te publiceren dat mij op de dag van de begrafenis aanspreekt en dingen vertelt die niet waar zijn,' zegt de paus daarover aan de journalist Brocal.
In het interviewboek spreekt paus Franciscus met bewondering en waardering over zijn voorganger en vertelt hij dat ze een positieve relatie hadden na diens aftreden en zijn eigen pausverkiezing. Hij typeert Benedictus als ‘een heilig man’, ‘een contemplatief’, ‘een zachtaardige man’ en ‘een authentieke pastor’.
‘Hij was zachtmoedig, en sommigen maakten daar misbruik van.’
Ratzinger was in 2005 voorkeur van paus Franciscus
Hoewel 'kardinalen een eed afleggen om niet te onthullen wat er tijdens het conclaaf gebeurt', wil Franciscus openlijk praten over het conclaaf van 2005 dat leidde tot de verkiezing van Ratzinger tot paus Benedictus XVI. Want 'pausen hebben toestemming om te praten', aldus Franciscus.
Tijdens het conclaaf ontdekte kardinaal Bergoglio dat hij 'gebruikt' werd om de verkiezing van Ratzinger te 'blokkeren'. Toen hij het manoeuvre begreep, zei hij tegen de Colombiaanse kardinaal Darío Castrillón Hoyos: 'Speel niet met mijn kandidatuur, ik ga er niet mee akkoord. Vergeet mij.' Vervolgens veranderden veel kardinalen hun stem en werd Ratzinger bij de vierde stemming gekozen.
'Hij was mijn kandidaat!' zegt paus Franciscus over Ratzinger in 2005.
Hij verklaart ook waarom: 'Op dat moment was hij de enige die paus kon zijn', omdat er na een dynamisch, initiatiefnemend en reizend pausdom als dat van Johannes Paulus II behoefte was aan 'een paus die zou zorgen voor een gezond evenwicht, een transitiepaus'. Terugkijkend zegt Franciscus dat als iemand zoals hij 'die de boel in beweging brengt' toen gekozen was, die persoon 'niet in staat zou zijn geweest om iets te doen' als paus.
Bijna op pensioen gestuurd voor eigen pausverkiezing
Franciscus herinnert zich dat toen hij aartsbisschop van Buenos Aires was 'sommigen in de Romeinse Curie op een overdreven manier tegen mij waren'.
Het ging zo ver dat toen hij in 2011 op 75-jarige leeftijd zoals het kerkelijk recht vereist zijn ontslag indiende, sommigen in de Congregatie voor de Bisschoppen de naam van zijn opvolger al klaar hadden liggen. Toen men die voorlegde aan Benedictus XVI 'nam de paus de brief in zijn hand en zwaaide ermee', zeggend:
‘Ik weet niet waarom kardinaal Bergoglio hier zoveel vijanden heeft!’
Benedictus verwierp het ontslag van Bergoglio en zei: 'Laten we hem nog twee jaar geven!'
Geen ketter
Als paus emeritus 'liet hij mij groeien om in alle vrijheid beslissingen te nemen', herinnert paus Franciscus zich.
'Hij is nooit tussengekomen. Hij heeft nooit opgehouden om mij te steunen.'
Hij zegt dat Benedictus tegen hem zei: 'Ik steun je. Misschien begrijp ik het niet, maar ik steun je.”
Benedictus steunde Franciscus ook toen ‘sommige kardinalen hem vroegen om mij voor de rechter te brengen’.
Ze beschuldigden Franciscus toen van ketterij vanwege zijn steun voor burgerlijke verbintenissen van homokoppels. Benedictus zei hen: 'Dat is geen ketterij.'
Bron: America Magazine (Engels)