Geen cafépraat aan de toog van dit Wereldcafé
Op vraag van paus Franciscus denken gelovigen wereldwijd na over de uitdagingen voor het gezin in de context van kerk en samenleving vandaag. In oktober 2014 vond daarover een eerste bisschoppensynode plaats in Rome. In oktober 2015 wordt die vergadering voortgezet. De vragenlijst invullen, kan online, maar er in groep over nadenken, is verhelderend. En dat gebeurt intussen op verschillende plaatsen in Vlaanderen.
Op café met de bisschop
In het bisdom Gent vinden gespreksavonden plaats in de vorm van een World Café, een methodiek die mensen snel en diepgaand doet uitwisselen, of het nu gaat over de aanleg van een speelpleintje, over een wetsvoorstel of, in dit geval, Vaticaanse vragen over het gezin. Kleine groepen verzamelen telkens een halfuur rond een ‘cafétafel’. Ze noteren hun ideeën op een groot vel papier en elke ronde bouwt verder op wat de vorige groep aanbracht.
Op dinsdag 3 maart schoof bisschop Luc Van Looy zelf mee aan in Eeklo.
Christelijk huwelijk als antigif
De deelnemers in Eeklo gingen in gesprek over 6 concrete vragen uit het werkinstrument voor de synode van 2015. Ze analyseerden de licht- en schaduwzijden van de socioculturele context van het gezin vandaag.
Het totale engagement van het christelijke huwelijk een krachtig antigif kan zijn tegen de bekoring van een overdreven individualisme en narcisme, die relaties zo broos maken.
Van daaruit weerklonk de vraag hoe de kerk het verlangen naar een gezin kan wekken en waarderen.
Dat gezinspastorale activiteiten zich ook moeten richten tot koppels die niet gehuwd zijn, is duidelijk. Hierbij lieten de deelnemers zich uitdagen door de vragen: Hoe kunnen we laten ervaren dat het christelijke huwelijk het menselijk verlangen vervult en niet beperkt? Hoe kan een gezin een ‘huiskerk’ worden?
Huwelijksvoorbereiding na het feest
In een derde deel verkenden de deelnemers pastorale perspectieven. Huwelijksvoorbereiding zou uitgebreid moeten worden naar begeleiding ook na de viering van het sacrament, klonk het. Als echtparen problemen kennen in hun relatie, moeten ze ook kunnen rekenen op de hulp en begeleiding van de kerk.
De kerk moet haar leden initiëren in de kunst van de begeleiding.
Bij dit laatste deel zochten de deelnemers antwoord op de vragen: Hoe kan de plaatselijke gemeenschap meer betrokken worden bij de voorbereiding op het huwelijk? Wat kan de Kerk aanbieden op het vlak van pastorale begeleiding van gehuwden, ouders en hun kinderen? Hoe draagt de christelijke gemeenschap zorg voor gebroken gezinnen? Wat kan de kerk doen om mensen te helpen begrijpen dat niemand uitgesloten wordt van Gods barmhartigheid?
- De laatste gespreksavond vindt plaats op 11 maart, 19.30 uur in de dekenij van Sint-Niklaas (Philippus Neridreef 3). Interesse? Contacteer Pascal Veeckman.
- Lees ook het artikel Schrap zonde, spreek over zaden van groei