Canadese bisschop Donald Bolen 36 uur dakloos voor goed doel
07/07/2016 - 14:49
36 uur dakloosheid lijkt misschien niet veel voor wie daarna terug kan naar zijn normale leven, beseft de bisschop, maar die korte ervaring was toch genoeg om me de ogen te openen.
De kwetsbaarheid van de situaties waarin we verzeild geraakten, maakten het meeste indruk op me. Mgr. Donald Bolen
Ik kende bepaalde toestanden in mijn buurt wel, maar nu werd ik echt ondergedompeld in de pijn én vreugde van de mensen. Dat is heel wat anders dan er in de auto aan voorbijrijden.
Ga eens bedelen
De deelnemers aan het experiment kregen een takenlijst die ze tijdens hun dakloosheid moesten vervullen om te ondervinden hoe complex simpele opdrachten kunnen worden als je weinig of geen geld hebt, en geen plaats om thuis te noemen. Zo moesten ze medische hulp zoeken en een post bezoeken voor drugsverslaafden. Maar het moeilijkste was om voorbijgangers een aalmoes te vragen.
Dat deed ik samen met Chief Felix Thomas, leider van de Saskatoon Tribal Coucil, zei bisschop Bolen aan Catholic Register.Hij boog zijn hoofd, en ik deed hetzelfde. Zo zaten we daar meer dan een uur.
Behalve 2 familieleden, begroette ons niemand. Het voorval leerde me veel over de onzichtbaarheid van kwetsbare mensen.
Een levensles met een goed doel
De deelnemers aan het experiment van Sanctum Surviver konden tweemaal per dag eten in een sociaal restaurant en slapen op een plaats van het Leger des Heils, een afkickcentrum of in een park. Je hoort de verhalen en je hebt sympathie voor mensen in nood, maar eigenlijk ben je compleet onwetend, realiseerde zich de directeur van Sanctum Care Group, die zelf ook meedeed.
Nu besef ik pas hoe belangrijk het is om sociale huisvesting en maaltijden te voorzien in onze gemeenschap, zei een andere deelnemer.
Het experiment bracht 135.000 dollar in het laatje voor Sanctum Care Group, een vereniging die opvang en zorg biedt aan daklozen en mensen met hiv.