Open debat is zegen voor de Kerk
De bisschoppensynode over het gezin, die van 4 tot 25 oktober plaatsvindt in Rome, belooft een fel debat op te leveren. Bisschop Bode van het Duitse Osnabrück, 1 van de honderden deelnemers, vindt dat positief. Laat ons alles open bespreken, stelt hij voor. Na de eerste sessie van de gezinssynode in 2014 vormden de deelnemers hun mening in uiteenlopende richtingen. De synode wordt met spanning afgewacht. Dat geldt ook voor mezelf, zegt mgr. Franz-Joseph Bode. In een interview met Katholisch.de spreekt hij openhartig. We halen er 3 stellingen uit.
1. Over hertrouwen en communie
Met een sacramenteel huwelijk werd een verbintenis gesloten, die niemand kan ontbinden. Toch kan het gebeuren dat de relatie mislukt en dat mensen een nieuwe relatie aangaan. Die 2de relatie kan rijper zijn, hoewel ze sacramenteel niet dezelfde waarde heeft als de eerste. De vraag is dan of die nieuwe relatie, die de band van God met de mensen misschien beter weerspiegelt dan de eerste, altijd de uitsluiting van biecht en communie tot gevolg moet hebben.
Dit probleem vraagt ook om een goed verstaan van de eucharistie. Is die enkel beeld van een volkomen eenheid in geloof en Kerk of is ze ook een hulp voor gekwetste levensverhalen?
Dat mensen hun wonden niet in een verzoeningsgesprek ter sprake kunnen brengen, vind ik bijna nog erger dan de vraag naar de communie.
2. De erkenning van holebirelaties
Net zoals voor mensen die samenleven vooraleer te trouwen, gaat het er ook bij holebirelaties om hun sterktes te erkennen en niet enkel hun tekortkomingen ten opzichte van het ideaalbeeld te zien. Dergelijke relaties kunnen niet gelijk gesteld worden met het huwelijk. Dat is voor ons een relatie tussen man en vrouw, waaruit kinderen kunnen voortkomen. Maar een erkenning is mogelijk.
3. Een mandaat voor priesters
We zouden de paus in de synodebesluiten kunnen voorstellen om priesters enkele volmachten te geven, waarmee ze verdedigbare oplossingen kunnen vinden met het oog op hertrouwde echtgescheidenen, bijvoorbeeld. Veel bisdommen voorzien al richtlijnen hierover.
We hebben het bijna altijd over wat de leer te zeggen heeft over de pastoraal. Maar andersom kan ook de pastoraal iets te zeggen hebben aan de dogmatiek. Die 2 staan met elkaar in verbinding.