Jongeren ontdekken Bijbel als tijdschrift: Tof! Leuk! Wijs!
De volledige tekst van het Nieuwe Testament vormgeven als glossy tijdschrift. Heeft dat zin? De Nederlandse uitgeverij LenteMedia probeerde het uit.
Het resultaat is een aantrekkelijk, lijvig magazine (352 bladzijden), rijkelijk geïllustreerd met foto's, tekeningen en inspirerende quotes. Sommige pagina's kan je inscannen met een speciale app op de smartphone, waardoor er een foto of filmpje verschijnt.
LenteMedia is niet aan zijn proefstuk toe: eerder dit jaar bracht ze het personality magazine Jezus uit, waarin de klassieke rubrieken uit een lifestyle tijdschrift (mode, gastronomie, muziek...) werden toegepast op het leven van Jezus.
Kerknet trok met een exemplaar van het bijbeltijdschrift naar vier nieuwsgierige jongeren.
Lies (22): Duidelijke indeling, mooie citaten
Lies is studente bachelor Secundair Onderwijs. Beschouwt zichzelf als gelovig, maar niet-praktiserend. Was benieuwd naar het resultaat. Stond eerst wat sceptisch tegenover het initiatief: Ik denk dat alles belachelijk zal worden gemaakt.
Lies • Wat meteen opvalt, is de duidelijke opdeling aan het begin van de verschillende bijbelboeken. Bij Korinthiërs lees je bijvoorbeeld wie de Korinthiërs waren en dat het de apostel Paulus was die brieven aan hen schreef. Handig en nuttig.
Lies • Hier en daar staan mooie citaten, soms zeer groot op twee naast elkaar liggende pagina's.
De citaten zorgen voor ademruimte.
Lies • Mijn oog viel op deze passage (Lucas 24, 13:35), die me meteen aansprak. Twee mannen uit Emmaüs zitten zonder het te beseffen met de verrezen Jezus aan tafel. Plots realiseren ze zich wie hij is.
Lies • Waarom wordt Jezus altijd afgebeeld als iemand met lang haar, een baard en een heel bleek, bijna vrouwelijk gezicht?
Katrijn (25): De vergeten mantel van Paulus
Katrijn werkt in een communicatiebureau. Bekijkt het magazine dan ook met een professioneel oog, met bijzondere aandacht voor de vormgeving. Is geboeid door spiritualiteit, maar noemt zichzelf niet-gelovig.
Katrijn • Wat iemand zaait, zal hij ook oogsten (Galaten 6, 6). Voor mij een heel betekenisvol citaat. Doet me terugdenken aan problemen die ik op het werk had door de komst van een nieuwe chef.
Katrijn • Op sommige bladzijden staat een symbool dat verwijst naar een app. Als je je smartphone erboven houdt, verschijnt een filmpje: een stukje muziek, of een filmpje over bijvoorbeeld een man die wordt veroordeeld en vergeving vraagt. Verrassend, al vraag ik mij af of veel mensen de moeite zullen doen om de app te installeren. Het symbool valt ook te weinig op.
Je moet te veel zoeken naar de bladzijden waar je de app kan gebruiken.
Katrijn • Kussende mensen in een Bijbel. Moet kunnen, vind ik, maar kan het ook voor oudere lezers?
Katrijn • Paulus vraagt in een brief aan zijn medewerker Timotheüs om zijn vergeten mantel mee te brengen. Verrassend dat een apostel ook met zoiets gewoons bezig was, maar dat maakt hem menselijk. Komt zo te zien uit de laatste brief die Paulus schreef.
Michèle (19): Leerrijker dan lessen godsdienst
Michèle is make-upartieste. Niet geïnteresseerd in geloof. Heeft echter een hekel aan vooroordelen, dus was ze wél bereid om het bijbeltijdschrift te proberen. Vrienden die het thuis zagen liggen, zeiden: Euh, is dat van ù, Michèle? Maar ze hebben het wel allemaal doorbladerd.
Michèle • Op de foto's komt iedereen aan bod, dat vind ik al positief. Er staan mannen en vrouwen in, jong en oud, blank en zwart, met of zonder tatoeages - zelfs iemand met een stretched ear. Wat ik me wel afvraag:
Waarom is Jezus altijd zo hyper-blank?
Michèle • Tijdens het doorbladeren zag ik deze titel en dacht: wat zou de Bijbel daarover zeggen? Er staat dus dat een overspelige vrouw volgens Mozes moest worden gestenigd, maar dat Jezus haar vergiffenis schonk.
Laat hij die zelf nooit zondigt de eerste steen gooien. (Johannes 8, 1:11)
Michèle • Bij deze passage over Johannes de Doper (Marcus, 6, 14) moet ik terugdenken aan een schilderij dat ik in het Rijksmuseum in Amsterdam zag: Salomé met het hoofd van Johannes de Doper, verborgen onder een doek. (Een korte speurtocht op Google leidt naar een doek van de Nederlandse schilder Jan Adam Kruseman.)
Michèle • De uitleg aan het begin van elk bijbelboek is zeer duidelijk. Ik heb dat ooit wel op school meegekregen, maar alleszins niet zo duidelijk als ik het hier zie staan.
Een uurtje door dit tijdschrift bladeren, heeft mij meer geleerd dan een jaar godsdienstlessen.
Ireen (20): Verrassende foto's
Ireen is laatstejaarsstudente Communicatiemanagement. Niet praktiserend, wel geïnteresseerd. Vanuit haar studies benieuwd naar het resultaat.
Ireen • In het hele tijdschrift zie ik foto's die ik niet had verwacht: een doodshoofd, een kussend koppel, dansende jongeren op een fuif... De foto's zijn erg modern. Opvallende kleuren ook. Volgens mij kan dit tijdschrift perfect worden gebruikt als lesmateriaal op de middelbare school.
Ireen • De groot uitgewerkte citaten trekken meteen de aandacht, maar ik heb eigenlijk alleen maar de citaten gelezen. De pagina's vol tekst nodigen veel minder uit. Als ik echt iets zou willen opzoeken of lezen, zou ik wellicht de kinderbijbel nemen, omdat alles daar kort en helder is samengevat.
Dit tijdschrift is gedurfd maar heel geslaagd.