Aartsbisschop De Kesel: ‘Verkondig de vreugde van het geloof’
Mgr. Jozef De Kesel, de voormalige bisschop van Brugge, werd zaterdagmiddag in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen plechtig aangesteld tot opvolger van mgr. André-Joseph Léonard als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. In de aanstellingsviering nam hij officieel de aartsbisschoppelijke zetel in bezit. Onder meer mgr. Giacinto Berloco, de pauselijke nuntius in ons land, alle bisschoppen van ons land, kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, mgr. Gérard Coliche, de hulpbisschop van Rijsel, een 140-tal priesters en een 30-tal diakens namen aan de aanstellingsviering deel.
250 genodigden
De installatieplechtigheid werd bijgewoond door koning Filip en koningin Mathilde. Onder de vele prominenten uit de wereld van de politiek en de cultuur, ook Kamervoorzitter Siegfried Bracke, vicepremier Kris Peeters, voorzitter Jan Peumans van het Vlaams Parlement, de provinciegouverneurs Cathy Berx (Antwerpen) en Carl Decaluwé (West-Vlaanderen) en burgemeester Bart Somers van Mechelen. Na de verwelkoming door afscheidnemend aartsbisschop André-Joseph Léonard las Mgr. Berloco de pauselijke bul voor, waarmee paus Franciscus de benoeming in beide landstalen plechtig afkondigde. De grote diversiteit van de katholieke gemeenschappen binnen het aartsbisdom kwam tot uiting in gebedsintenties in het Spaans, Italiaans en Aramees.
De vreugde van de gedoopte
In zijn homilie had de nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel aandacht voor de oproep tot bekering door Johannes De Doper, die centraal staat in deze adventsperiode, de voorbereidingstijd op Kerstmis. Johannes wijst ons op onze verantwoordelijkheid en hij roept op tot vreugde en blijdschap, zei mgr. Jozef De Kesel. Daarbij vraagt hij van de gedoopten niets buitensporigs of sensationeel. Hij vraagt ook niet om alles weg te schenken, maar wel om te delen wat wij hebben.
Op de vraag waarom wij gedoopt worden of christen zijn, geeft de liturgie van deze zondag ons het antwoord dat de vreugde ons tot gelovige maakt. Wij zijn niet gelovig uit noodzaak of omdat wij ons daartoe verplicht voelen. Wij zijn christen uit vrijheid en liefde en omdat God ons kent en omdat wij door Hem geliefd zijn. Dit is de kern van ons geloof. Die vreugde is zoals alle liefde een oproep tot trouw en bekering.
Dat is het wat ons vandaag het meest bedreigt: de globalisering van de onverschilligheid. Jozef De Kesel
Evangelie van tederheid en barmhartigheid
Het evangelie verkondigt ons de tederheid van God en vraagt ons om op onze beurt lief te hebben, ging de nieuwe aartsbisschop verder. De Kesel drukte de aanwezigen op het hart om ook in onze sterk geseculariseerde samenleving de stem van God en de boodschap van zijn barmhartigheid te laten klinken en dat des te meer op een moment waarop het religieuze fundamentalisme een wereldwijde bedreiging vormt. Hij riep de Kerk en de gelovigen in ons land op niet zelfgenoegzaam op zichzelf terug te plooien, maar de vreugde en het lijden van de wereld te delen, solidair met alle mensen, ongeacht hun overtuiging.
Aandacht voor kansarmen en kwetsbaren
In zijn homilie spoorde mgr. De Kesel alle mensen van goede wil aan niet onverschillig te zijn voor elkaar en allereerst aandacht en zorg te hebben voor al wie niet meetelt, zoals de armen en kwetsbaren en de mensen die op vlucht zijn voor oorlog en geweld. Hij drong aan op eerbied voor de religieuze of filosofische overtuiging van elke mens en een grotere zorg voor de planeet, vanuit onze verantwoordelijkheid voor de komende generaties.
Dat is wat ons vandaag het meest bedreigt: de globalisering van de onverschilligheid. Jozef De Kesel
Lees de hele homilie van Mgr. De Kesel bij zijn aanstelling als aartsbisschop.