Broederlijk Delen: COP21-klimaatakkoord is historisch
De wereldwijde coalitie voor het klimaat moet krachten blijven bundelen en beweging blijven maken. Onze rol is nog niet uitgespeeld. De beweging moet versterkt worden en zij moet waken over de uitvoering van de afspraken van het akkoord. Dat zegt directeur Lieve Herijgers van Broederlijk Delen, die de laatste drie dagen van de klimaatconferentie van Parijs ter plaatse heeft meegemaakt
Lieve Herijgers: Ik heb zelf niet persoonlijk aan de onderhandelingen deelgenomen. Maar ik was wel persoonlijk aanwezig bij alle activiteiten, manifestaties en protesten vanuit de burgerlijke samenleving. Cidse had ook enkele afgevaardigden in de onderhandelingskamer. Volgens de leden van die delegatie waren de laatste dagen van de klimaatonderhandelingen in Parijs heel spannend. Desondanks werd toch een klimaatakkoord bereikt waarachter alle landen zich geschaard hebben. Volgens Cidse was de druk van de straat tot in de conferentiezaal merkbaar. Wereldwijd werd een veelheid van acties en manifestaties gehouden. Ook in Parijs zelf waren er vele manifestaties. Het is bijzonder hoopvol dat burgers wel degelijk een invloed hebben uitgeoefend op deze conferentie en mee tot het akkoord hebben bijgedragen. Ik verwijs niet enkel op de protesten, maar evenzeer op de vele voorbeelden en activiteiten van groepen die samen ervaringen delen en die concreet aantonen dat duurzamer leven, met minder druk op de planeet, concreet mogelijk is.
Tijdens de klimaatconferentie werd een historisch akkoord bereikt, al werd weinig concreet engagement vastgelegd. Lieve Herijgers
De directeur van Broederlijk Delen is het eens dat er een historisch akkoord is bereikt: Met Broederlijk Delen denken wij dat het lot van de armste landen de inzet was van de conferentie in Parijs. Vanuit de beweging werd klimaatrechtvaardigheid gevraagd. Op dit vlak is met COP 21 een belangrijke stap vooruit gezet en is dit akkoord historisch. Lieve Herijgers verwijst bijvoorbeeld naar de beperking van de opwarming van de aarde tot beneden 2 graden. Ook de oproep tot inspanningen om dit tot beneden 1,5 graden te houden kwam er mede onder de druk en door de input vanuit de ontwikkelingslanden, en meer specifiek de eilandstaten dwz. de landen de onder water dreigen te komen indien de temperatuur blijft stijgen. Dat zijn vooral landen van de Pacific, maar evenzeer landen in Azië en Afrika. Een tweede belangrijke verwezenlijking is dat er ieder jaar 100 miljard dollar door rijke aan de arme landen ter beschikking wordt gesteld, om zich aan de klimaatverandering aan te passen. Een belangrijke schaduwkant is dat dit akkoord vaag blijft en dat er weinig concreet engagement werd vastgelegd. Dat betekent dat de uitvoering afhankelijk is van elk individueel land. Met de beweging voor de klimaatrechtvaardigheid moeten wij er over waken dat hiervan werk wordt gemaakt.
Klimaatconferentie van Parijs en het bereikte akkoord is geen eindpunt. Lieve Herijgers
Directeur Lieve Herijgers benadrukt dat de strijd tegen de opwarming van de aarde en de onrechtvaardige gevolgen daarvan nog niet ten einde is: Ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties en burgers moeten zich blijven inzetten. De beweging voor de klimaatrechtvaardigheid moet blijven bestaan en blijft essentieel voor de toekomst van volgende generaties. Wij hebben in Parijs gemerkt dat deze wereldwijde mobilisatie effect heeft. Het is belangrijk om politici te blijven oproepen en hen te blijven uitdagen om de aangegane engagementen op te nemen.
Broederlijk Delen maakt een krachtige en korte analyse van het klimaatakkoord
- Dit bereikte akkoord is een belangrijke stap voorwaarts. Maar voor de armste en de kwetsbaarste landen is dit nog te weinig.
- Het engagement begint vandaag
- Wij moeten nog meer de krachten bundelen en de engagementen samenleggen
- Beleidsmakers moeten dit klimaatakkoord omzetten in concrete plannen
- Burgers moeten aangespoord worden om na te denken over manier van leven en alternatieven.
- Wij moeten allen samen zorgen voor de toekomst van de wereld en het welzijn van de volgende generaties