De boodschap van Tourist LeMC
Schone liedjes duren niet lang, zeggen ze. Maar schone liedjes kunnen in korte tijd iets krachtigs zeggen. Dat doet zeker het lied Koning Liefde van de Antwerpse volkszanger-hiphopper Tourist LeMC.
Zoals veel songs gaat - en dat suggereert ook de titel - Koning Liefde over de liefde, maar anders dan het obligate zelfbeklag. Tourist LeMC doet aan zelfreflectie. Of zoals hij het in zijn sappig Antwerps zegt/zingt: Gun me de tijd te reflectere le bilan / Zen ik blij woar da 'k na stoan in 't leven / Twijfels, een vraag stellen en blijven leren.
Maar uiteindelijk heb ik gedoan wat ik gedoan heb. Tourist LeMC
Het is in onze tijd niet vanzelfsprekend om zichzelf vragen stellen, in het bijzonder in het besef Ik heb gekwetst, belogen, vals bespeeld en met de bedoeling fouten goed moaken en tij proberen keren (dixit Tourist).
Wat zo mooi is, is dat de Antwerpse zanger hiermee een tegendraadse boodschap brengt. Hij rekent af met de dooddoener: Ik kon het steken op mijn omgeving, allemoal piranha's. Het is immers in deze tijd nooit onze schuld, maar altijd de schuld van een ander. Tourist LeMC zegt echter: Maar uiteindelijk heb ik gedoan wat ik gedoan heb.
Ja, er bestaat zoiets als verantwoordelijkheid
Hij laat iets fundamenteels over de mens horen: dat hij ook een persoonlijke verantwoordelijkheid heeft voor wat hij doet of laat. Dan zitten we immers bij de vraag naar het geweten. Daar hebben we het liever niet over. De idee van het geweten brengt ons bij het moeilijkste begrip van de vrije wil. Daar twijfelen we liever aan, als dingen fout lopen.
'Ik heb zitten marchanderen.' Dat doen we allemaal, maar we willen het vaak niet inzien.
We zoeken voor wat we verkeerd doen liever naar aanwijzingen in de persoonlijke psychologie. Soms ontdekken we oorzaken voor ons fout gedrag in de sociaaleconomische context. Die verklaringen zijn vaak niet onjuist, maar wel onvolledig. Ze laten ons vooral toe om de vraag naar het geweten te ontlopen.
De mens laat zijn handelen leiden zowel door redelijkheid als door passie, zowel door de wilskracht van zijn eigen beslissing als door de willoosheid van zijn kuddegedrag. Bovendien wordt dat handelen, bij redelijkheid en bij passie, uit wilsbesluit en uit navolging, mede gestuurd door wat wij het geweten noemen.
Het geweten is de morele weegschaal waarop de mens zijn geplande of gepleegde daden legt. Tourist LeMC hanteert, tegen de stroom in, een fijn afgestelde weegschaal.
Geen zelfpijniging
Het mooie van Koning Liefde is dat de zanger van dat besef geen zelfpijniging maakt. Hij erkent volop zijn verantwoordelijkheid, maar - zonder die te relativeren - kent hij ook zijn tekortkomingen. Kan alleen moar geven / Wa 'k te bieden hem / Kan alleen moar zeggen / 't Weinige da 'k weet.
Hij slaat zich voor de kop, maar hij boort zichzelf niet in de grond. Zijn besef gaat bovendien samen met dankbaarheid die geboren wordt in vergeving: Schat vergeef me / Get mij geleerd wa 'k weten moest.
Zo is de cirkel rond van geweten, moraal, inzicht, herstel en hoop.
Het leven is te precieus om te zeggen: Je m'en fous. Heerlijk tegendraadse boodschap.
En dan nu ... Bekijk en beluister.