3 zalige manieren om je ego te temperen
Niets mis met een serieuze portie ambitie. Echt waar, middelmatige mensen zijn er al genoeg. Daar zitten ze ook hierboven niet op te wachten. Omdat je lauw bent, braak ik je uit, lezen we in het Bijbelboek Openbaring (hoofdstuk 3, vers 15). En Paulus spoort christenen aan te leven als atleten die willen winnen. Dus?
Sterke persoonlijkheden hebben vaak wel een bepaalde zwakte, namelijk dat ze een groot ego hebben, dat licht geraakt is. Tijd voor een wellnesskuur die de gespierde logica ontspant.
1. Leg je verlangen naar altijd meer het zwijgen op
Onderzoek wijst uit dat mensen die verlangens leerden uitstellen, beter bestand zijn tegen burn-out en over het algemeen gezonder zijn (denk aan de marshmallow test, onlangs herhaald met de intussen volwassen geworden kinderen van toen). Sober leven is goed voor je mentale en fysieke gezondheid en ook voor de planeet, die we aan een ongelooflijk tempo aan het uitputten zijn.
Maar jezelf harden is geen doel op zich. Daar wordt je ego niet kleiner van. Het risico bestaat dat je je eigen normen ook anderen gaat opleggen, of dat je jezelf beter voelt dan iemand die zijn zwak voor chocolade, alcohol of sigaretten minder beheerst.
Een wandeling in de natuur maakt al gauw duidelijk waarvoor je het wel doet.
Als de roep om comfort in je binnenste stil valt, hoor en zie je veel meer.
Het is als met die molshoop in mijn gazon. Ik kan er niets aan doen: ik ben vertederd door de gedachte dat het beestje hier zijn huis maakte, net als wij. Dat we bestaan, is niet alleen het gevolg van oneindig veel toeval in de evolutie, maar ook van liefde. Zeg niet: Ik werk hard, dus heb veel nodig om sterk te staan. Put aan die bron van liefde en je zult vanzelf sterk genoeg staan.
2. Word sterk door verbondenheid
Mensen die zoals jij nogal zeker zijn van hun stuk, doen zelden een beroep op persoonlijkheidscoaches. Het zijn meer de introverte types die willen werken aan hun persoonlijkheid om zich beter te voelen in hun vel. En hoewel het voor je omgeving wel aangenaam zou zijn als je de ruwe kantjes er wat wilde afvijlen, toch ligt daar niet de knoop wat je ego betreft.
Door je ongenaakbaar op te stellen, duw je mensen van je af.
Laat je dat beschermende harnas vallen, dan zul je merken wat je al een hele tijd miste: de warmte van mensen die om jou geven.
Gek, hè. Pas wanneer je kwetsbaar wordt, maakt verbondenheid je sterk. Leer kwetsbaar worden door de ontmoeting en solidariteit met mensen die in onze kennismaatschappij uiterst fragiel zijn: mensen met een psychische kwetsbaarheid, met een mentale beperking, met alzheimer, vluchtelingen, mensen zonder papieren.
3. Houd vast aan goedheid, ook als het moeilijk wordt
Assertief zijn, is in onze samenleving een belangrijke waarde. Maar ze wordt vaak verward met brutaliteit. Daar heeft assertiviteit eigenlijk niets mee te maken. Het is wel: vasthouden aan waarden die voor jou belangrijk zijn, ook wanneer je in een lastige situatie wordt gebracht. Vasthouden aan hoop, bijvoorbeeld. Geen geweld met nieuw geweld vergelden, maar blijven geloven dat goedheid het ooit weer haalt van kwaad. Ook als je er in het extreme geval zelf aan ten onder zou gaan.
Lijkt jou dat zwak? Het vergt net ontzettend veel moed en doorzetting. Nu en dan zie je zulke helden: Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King, Dietrich Bonhoeffer.
Het waren sterke persoonlijkheden, die boven zichzelf uitstegen dankzij de zwakke kracht van de liefde.
Niet het lijden moet bejubeld worden, maar wel de liefde, die de heersende logica omkeert en daarom vaak als storend wordt ervaren.