Paus herdenkt in Assisi aflaat van Portiuncula

Franciscus bezocht donderdag de stad Assisi voor het Jaar van de Barmhartigheid en de 800ste verjaardag van Portiuncula-aflaat.
05/08/2016 - 15:22
Het stadje Assisi © ofm.

Paus Franciscus bracht vandaag een bezoek aan de Noord-Italiaanse stad Assisi, naar aanleiding van de 800ste verjaardag van de aflaat van Portiuncula. De reis, zijn tweede bezoek aan de stad Assisi, is een van de kortste binnenlandse reizen van paus Franciscus. Het bezoek valt samen met het Jaar van de Barmhartigheid. De dag stond in het teken van het thema Niet zeven maal, maar zevenzeventig maal zult gij vergeven.

Stil gebed aan Mariakapel

De paus reisde per helikopter naar Assisi en werd  door de plaatselijke bisschop en burgemeester begroet. Bij de aankomst in de basiliek werd hij door de algemene overste van de franciscanen Michael Perry ontvangen. Na zijn aankomst hield hij een stil gebed in de Mariakapel, aan de voet van de stad Assisi.

De bescheiden Mariakapel heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de franciscanen-minderbroeders. Volgens de overlevering werd de kapel destijds door de heilige Franciscus zelf hersteld. Hij overleed er ook, op 3 oktober 1226. Het is bovendien de plaats waar de minderbroeders werden gesticht. In de loop van de 16de en 17de eeuw werd omheen de Portiunculakapel een indrukwekkende barokke basiliek gebouwd, opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen.

Na een meditatie in de kapel bracht de paus een bezoek aan de ziekenafdeling van het klooster van de franciscanen.

De aflaat van Portiuncula

Met het bezoek werd ook de 800ste verjaardag van de aflaat van Portiuncula herdacht. Volgens een niet-bevestigde traditie kreeg Franciscus van paus Honorius III destijds een volle aflaat voor iedereen die de Mariakapel bezocht.

De franciscaan Thomas Freidel zegt dat de traditie van de aflaat - en de band daarvan met de heilige die zich zo fel tegen misbruiken verzette - verbazing wekt: Bij de aflaat denken wij spontaan aan de Middeleeuwen en financiële misbruiken. Die praktijk werd door de protestantse reformatie terecht veroordeeld. Maar dit mag ons de echte betekenis niet doen vergeten. De aflaat is de uitdrukking van de barmhartigheid van God en de last van de zonde die door de solidariteit mee door de kerkgemeenschap wordt gedragen, opdat de enkeling niet door de last verpletterd wordt. De aflaat van Portiuncula maakt ook duidelijk dat met de vergiffenis niet alle gevoel van schuld is weggenomen. Het is een oproep om zich voor de volledige kwijtschelding daarvan aan de barmhartigheid van God toe te vertrouwen.

Bron: I.Media/Radio Vaticana (Duitstalig)/www.kro-ncrv.nl/inspiratie