Olympische Spelen in Rio: 6 manieren waarop ook de kerk meedoet

Kerken en ngo’s vragen onder meer aandacht voor de mensenrechten in Brazilië en kaarten corruptie en wanbeheer aan.
10/08/2016 - 14:02
© WCC

De Braziliaanse bisschoppen en het aartsbisdom Rio hebben een serie acties en projecten gelanceerd naar aanleiding van de Olympische Spelen van 5 tot 21 augustus in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. De nadruk ligt op de zorg voor mensen aan de rand, de strijd tegen de mensenhandel en gedwongen prostitutie (vooral via de congregaties van vrouwelijke religieuzen) en de kansen voor de evangelisatie.

1. Verkondigingswerk aan stadions

Het aartsbisdom Rio zet in op atleten en bezoekers van de spelen. Via parochies, seminaries en sociale netwerken werden 200 katholieke vrijwilligers aangezocht. Die kregen in de maand juli een vorming. Zij nemen op initiatief van het aartsbisdom bij de ingang van de sportstadions plaats voor verkondigingswerk. Wij zullen zelfs Usain Bolt aanspreken, getuigt de jonge Braziliaanse Roberta Felix.

Het is niet de bedoeling te bekeren, maar bezoekers vertrouwd te maken met de Braziliaanse cultuur en het belang van het katholieke geloof in de samenleving.

Wij proberen ook antwoord te geven op alle mogelijke vragen van de bezoekers van de Olympische Spelen.

125 miljoen van de 177 miljoen inwoners van Brazilië is katholiek, al kent het land een sterke groei van protestantse kerken en sekten. Van de jonge Brazilianen is 65% katholiek, terwijl dat bij de oudere generatie ruim 90% is. Inmiddels zijn 42 miljoen Brazilianen lid van een evangelische Kerk, 16 miljoen meer als in het jaar 2000.

2. Interreligieus centrum in olympisch dorp

De katholieke kerk werkt bovendien mee aan het interreligieus centrum dat in het Olympische dorp zelf is ingericht. Daar stellen vijf godsdiensten (christendom, islam, Jodendom, boeddhisme en hindoeïsme) zich aan de atleten voor. Voor de sportatleten staan er twintig katholieke aalmoezeniers ter beschikking. 

3. Bruggen bouwen met andere culturen

Het aartsbisdom Rio kondigde tijdens de voorbereiding aan dat het de Spelen wil benutten om bruggen te bouwen met andere culturen. In kerken in de buurt van de stadions en het Olympische dorp, vooral in de toeristische gebieden, vinden op zondag kerkdiensten plaats in de meest courante talen, waaronder Engels, Frans en zelfs Duits.

Hier en daar zetten parochies in op de verbroedering met de bezoekers.

4. Corruptie en wanbeheer aankaarten

Kerkelijke vertegenwoordigers en mensenrechtenorganisaties uiten zware kritiek op het geld dat gebruikt werd voor de organisatie van de Spelen. Zij vrezen dat dit ten koste gaat van sociale projecten voor de armsten en de zwaksten. Zij bekritiseren ook de corruptie en het wanbeheer, overigens in het hele land schering en inslag. Studies maakten duidelijk dat het economische effect van de Spelen beperkt is en de recessie van het land niet zal stoppen.

5. Campagne van ngo's voor mensenrechten

Nog tot het einde van de Olympische Spelen loopt een ngo-campagne om de negatieve aspecten van het sportevenement in Rio, in het bijzonder de gedwongen verhuizingen, aan te klagen. De ngo’s benadrukken dat de hele infrastructuur met het geld van de belastingbetaler is opgetrokken.

De ngo'Nosso Jogo' (Ons Spel, red.) lanceerde een petitie met een aanklacht tegen de schendingen van de mensenrechten naar aanleiding van de Olympische Spelen. De ngo bracht 2.500 handtekeningen samen, waaronder die van verschillende Olympische atleten.

Amnesty Internationaal organiseerde een internationale actie tegen de ‘Olympische zuivering’ in de sloppenwijken in Rio de Janeiro.

6. Steun voor Refugee Team

In kerkelijke kringen bestaat bijzonder grote sympathie voor de tien leden van het Refugee Team, een groep van - vooral Afrikaanse - atleten die uitkomen onder de olympische vlag. Hun deelname staat symbool voor de miljoenen mensen die de voorbije maanden op de vlucht sloegen. Olav Fykse Tveit, de secretaris van de Wereldraad van Kerken, verspreidde vlak voor het begin van de spelen via de sociale media zijn foto met een steunbetuiging voor het Refugee Team.

Bron: Kathpress.at/La Croix