Congres katholiek onderwijs: eigentijds en tegendraads
Met z’n 1.700 zijn ze, de deelnemers aan het congres van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, dat vandaag donderdag 2 juni in Leuven plaatsvindt. Waarvoor staan we? Waarvoor gaan we? En hoe ondersteunen we vanuit onze missie en visie kinderen, jongeren en volwassenen in hun leerproces? Dat is wat directeur-generaal Lieven Boeve de kernvraag noemt. Om meteen eraan toe te voegen: Het antwoord erop verklaart waarom wij zo van de vrijheid van onderwijs houden.
Op het congres komen de 3 werven van Katholiek Onderwijs Vlaanderen 2016 aan bod: de katholieke dialoogschool, de bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting (BOS) en 25 jaar pedagogische begeleiding. Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen en namens de bisschoppenconferentie referent voor onderwijs, verwelkomt de congresgangers. Er zijn toespraken door Lieven Boeve, rector Rik Torfs van de KU Leuven en Chris Smits, de secretaris-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
5 elementen uit de visietekst katholieke dialoogschool
- Gastvrije school: op het kruispunt van onderwijs, Kerk en samenleving verwelkomt de katholieke dialoogschool gastvrij iedereen, van welke levensbeschouwelijke of religieuze achtergrond. Ze nodigt leerlingen, ouders, personeelsleden en bestuurders uit om aan haar onderwijsproject mee te werken. Vanuit haar christelijke inspiratie wil ze iedereen daartoe uitdagen, motiveren en kracht geven.
- Kwaliteitsvol onderwijs: is meer dan louter opleiding. Onderwijs vormt mensen tot vrije, competente en solidaire personen die zin en betekenis vinden in leven en samenleven.
- Katholieke school: in het vertrouwen dat het diepste mysterie van de werkelijkheid de liefde is, neemt de school deze liefde - zoals de Bijbel verhaalt en Jezus die voorleeft - als richtsnoer voor opvoeden, leven en samenleven. De christelijke hoop die in deze liefde en het verrijzenisgeloof ontspringt, oriënteert de school in haar doelen en werking.
- Katholieke dialoogschool: nodigt iedereen - christenen, moslims, joden, andersgelovigen, niet-gelovige humanisten - uit om in dialoog met elkaar op zoek te gaan naar het volle mens- en medemens-zijn. Vanuit haar opdracht brengt de school zelf in woord en daad op eigentijdse-tegendraadse wijze de christelijke stem in dit gesprek binnen.
- Oefenplaats voor samenleven in een diverse wereld: doorheen de dialoog verrijkt de katholieke school zichzelf en vernieuwt ze haar christelijke inspiratie in de actuele context. Kritisch-creatief leren omgaan met wat eigen en wat anders is, met wat verbindt en onderscheidt, stelt mensen in staat bij te dragen een open, zinvolle, verdraagzame en duurzame samenleving, waar plaats is voor iedereen - een wereld waar ook God van droomt.
De 7 principes van bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting
- Katholiek Onderwijs Vlaanderen kiest voor bestuurlijke schaalvergroting, geen schoolvergroting. De schaalvergrote schoolbesturen zijn solidair met minder fortuinlijke scholen.
- Katholiek Onderwijs Vlaanderen stimuleert de figuur van de katholieke dialoogschool in de missie van het schoolbestuur en in de opvoedingsprojecten van de onderliggende scholen.
- Alle scholen van het schoolbestuur behoren tot dezelfde vzw. Binnen de eenheid organiseren de schoolbesturen de verscheidenheid.
- De schoolbesturen bewaken het evenwicht tussen schaalgrootte en nabijheid, tussen vrijwillige en betaalde bestuurders.
- Vanuit een collectieve verantwoordelijkheid voor katholiek onderwijs van hoge kwaliteit en met het oog op een passend aanbod voor elke leerling, creëert het schoolbestuur binnen de regio een onderwijsaanbod over de volle lengte en breedte van het curriculum zodat iedere leerling op tijd op de juiste plaats terechtkomt.
- Binnen het kader van een schoolopdracht dragen de schoolbesturen zorg voor de schoolloopbanen van de personeelsleden.
- Binnen een kader van regionale inbedding en over de onderwijsniveaus heen, versterkt het schoolbestuur het eigen beleidsvoerend vermogen, en garandeert het een gelijke bestuurlijk-beheersmatige ondersteuning van het gehele onderwijs.
25 jaar pedagogische begeleiding
De begeleiding ondersteunt het pedagogische beleid van de scholen, d.w.z. het hoe van het onderwijs en de vorming. De begeleiders zetten bv startende leerkrachten op weg, coachen nieuwe directies en ondersteunen scholen bij (de opvolging van ) doorlichtingen. De begeleiding is afgestemd op de context van de school. Haar belangrijkste doelen zijn: de professionalisering van leerkrachten en leidinggevenden en het bevorderen van de onderwijskwaliteit. Begeleiden is geen neutraal proces. Het is intrinsiek gekleurd door het christelijke mens- en wereldbeeld van waaruit katholieke scholen vorming aanbieden. Omwille van die onlosmakelijke band met de identiteit van het opvoedingsproces is de begeleiding netgebonden.
Katholieke Dialoogschool - Eigentijds tegendraads is een 70 pagina’s tellende brochure van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Een uitgave van Halewijn, ISBN 978-90-8528-385-0.
- Bisschop Bonny over scholen met een katholieke identiteit die zowel een binnen- als een buitenkant heeft
- Toespraak Lieven Boeve op het congres van Katholiek Onderwijs Vlaanderen
- Meer info over visieteksten, suggesties, materiaal en verwijzingen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen
- Ontdek alles in verband met de katholieke dialoogschool