Spaanse 'iPriester' gebruikt videogame, rapmuziek en website
Hij heeft 16.000 volgers op Twitter, schrijft rapsongs en gebruikt het computerspel Minecraft om met zijn leerlingen virtuele kerken te bouwen. Daniel Pajuelo Vázquez is priester en leerkracht Godsdienst en Technologie aan een college in Madrid. Als geen ander stelt hij zijn technologieknobbel ten dienste van zijn geloof én zijn leerlingen.
Ik vind het niet alleen 'cool' maar ook zinvol om technologie en religie te verbinden.
Zo zei hij eerder dit jaar op de website Daily Edventures. En ook: Onderwijs wordt meer en meer een zaak van verbondenheid in plaats van een ‘kennis-fabriek’. Technologie zal leerkrachten nooit vervangen, maar kan kinderen helpen al hun talenten te ontwikkelen.
Een voorval met een Rubik-kubus, niet meteen hoogtechnologie nochtans, zette Daniel aan het denken.
1. Het merkwaardige voorval met de Rubik-kubus
Sinds de jaren 80 bijt generatie na generatie er zijn tanden op stuk: de Rubik-kubus. Zo ook Daniels leerlingen. Ik toonde hen een YouTube-video die hen op weg zette. De volgende dag had één van de 12-jarige jongens het raadsel opgelost - uitgerekend een jongen met een ernstige fysieke beperking. Ik gaf hem een kubus en in vijf minuten, terwijl de hele klas toekeek, had die jongen hem opgelost. Sommigen hadden tranen in de ogen.
Priester Daniel trok daar een grote les uit: Elk kind heeft zijn kwaliteiten, maar sommige daarvan komen niet naar boven in het huidige onderwijssysteem. Wij moeten hen daarom ook andere manieren aanreiken.
Ik had nooit kunnen denken dat een YouTube-video iemand in staat kan stellen om zoiets complex als die kubus te begrijpen.
2. Kerken bouwen met een videogame
Het duurde niet lang of priester Daniel begon ook in de lessen Godsdienst technologie te gebruiken. Door een neefje leerde hij Minecraft kennen, een populair online computergame waarin spelers krachten verwerven, gebouwen en steden ontwerpen, enzovoort. Pajuelo ontwikkelde een 'educatieve zone' in het spel om met zijn leerlingen kerken te bouwen en parochies te creëren.
Zo leren de kinderen alle elementen kennen waaruit een kerk is opgebouwd.
Vooraf waren ze naar een echte kerk geweest om de structuur en architectuur te bekijken en aantekeningen te nemen. Op zijn website - jawel - toont de priester meer dan 30 realisaties van zijn leerlingen.
3. Microsoft nodigt hem uit voor voordracht
De werken van priester Daniel blijven niet onopgemerkt. Niemand minder dan Satya Nadella, de CEO van computergigant Microsoft, maakte van een verblijf in Madrid gebruik om Daniels school te bezoeken. Enkele leerlingen demonstreerden er hoe ze Minecraft in de klas gebruiken.
De CEO nodigde de priester uit om een lezing te komen geven in Brussel. Andere jonge priesters en specialisten uit de gamewereld waren daarop uitgenodigd.
4. Website met tips om geloof digitaal te verspreiden
Wie de website van Daniel Pajuelo Vázquez bezoekt, waant zich even in de wereld van een jonge internetnerd. Je vindt er informatie over het opzetten van een server en geheimtips voor Wordpress. Maar al snel wordt duidelijk dat priester Daniel alle middelen wil aanwenden om het woord Gods te verkondigen.
Hoe verzorg je als Kerk digitale marketing? Hoe onderhoud je een blog?
Daarnaast vind je op de website meditatieteksten, preken en YouTubefilmpjes die hij de moeite waard vindt.
5. De rappende priester
Ook op een andere manier heeft de Spaanse 'iPriester' links met jongerencultuur: hij rapt. Tegenover Rome Reports vertelde hij hoe dat begon: Toen ik in Barcelona was gestationeerd, ontmoette ik gelovigen die rapmuziek maakten. Ze maakten daarmee grote indruk op straatkinderen.
Pajuelo startte zijn eigen groepje katholieke rappers ('De Davidhs') en maakte een eerste videoclip: Vamos más allá (We gaan veel verder).
Het liedje is een oproep aan christenen om zich niet te schamen om hun geloof, maar dat met vertrouwen te delen.
Dat is ook wat de priester doet tegenover degenen die een optreden van hem bijwonen, en wat hij als 'iPriester' wil bereiken.
6. Hij verdedigt het 'digitale continent'
Daniel Pajuelo is ervan overtuigd dat internet en nieuwe technologieën een belangrijke rol kunnen spelen in de kerk van vandaag en morgen. Dat gaat volgens hem veel verder dan een paus die op Twitter of Instagram te vinden is.
Toen paus Benedictus XVI eind 2012 de eerste pauselijke tweet verzond, was het scepticisme niet min. De paus zelf benadrukte echter de kansen van het 'digitale continent' met z'n nieuwe vormen van communicatie. Paus Franciscus verklaarde begin 2014 dat hij het internet, en de vele mogelijkheden om met elkaar in contact te komen, beschouwt als een geschenk van God.
Pajuelo schreef hierover in een blogbericht:
De Kerk heeft begrepen dat internet niet alleen een instrument voor communicatie is, maar vooral een plaats waar mensen elkaar ontmoeten.