Moniek Delvou: ‘De ander dragen, verdragen en verder dragen’
Moniek Delvou (1955), ex-woordvoerster van onder meer wijlen premier Jean-Luc Dehaene en Belfius, verstilde dankzij de camino. Snel kruiste de essentie haar pad. Een onvergetelijke ervaring die haar inspireerde voortaan extra in te zetten op aandacht en aanwezigheid.
Op zoek naar essentie
De tocht aanvatten bleek minder evident dan gedacht. Zoals Jacques Brel het toepasselijk verwoordde: voor een Vilvoordenaar die naar Hongkong verhuist, valt niet de verre reis het zwaarst; Vilvoorde achterlaten blijkt lastiger. Loslaten vormde zodoende een eerste stap in onze gezamenlijke zoektocht naar het essentiële. Overigens overviel die essentie ons op de meest onverwachte plekken. Zo ervoeren we het goddelijke heel intens in de kapel van Saint-Sernin-du-Bosc. Het interieur was daar minimalistisch: twee stoelen, een klein altaar en het houten kruisbeeld. Achteraan hingen twee touwen om de klokken te luiden. Hoe het licht er binnenviel, maakte dat plaatje voor ons compleet.
Onvergetelijk
Vooral menselijk bleek de camino een onvergetelijke ervaring. De ander leerden we zowel dragen, verdragen als verder dragen. Een sterk staaltje daarvan leverden de oudere Alphonse en zijn compagnon de route Jean-Marc. Door het leeftijdsverschil tussen beiden vermoedden we dat zij vader en zoon waren. Al gauw bleek dat het om een trieste, wat timide weduwnaar ging die in de nabijheid van zijn jongere tochtgenoot openbloeide. Het duo werd onafscheidelijk. Met hen en bij tal van medepelgrims gingen gesprekken meteen naar de diepte. Barrières vielen weg; verschillen tussen ceo’s, filosofen en werkzoekenden bleken uitgevlakt. Het ego bleef thuis, de uitwisseling ging van hart tot hart.
100 procent present
Of we uiteindelijk de essentie hebben gevonden? Jazeker, en wel in aandacht en aanwezigheid. Alles proberen we aandachtiger te doen, 100 procent present. Een dubbele leidraad voor uiteenlopende engagementen (zie ook kader, nvdr), die we eveneens privé volgen. Onze kinderen en kleinkinderen komen meer dan ooit op de eerste plaats. En sommige oude vrienden hebben we herontdekt. De verbondenheid die we onder pelgrims hebben ervaren, streven we sindsdien na in het leven van alledag.