Jezuïet Georges De Schrijver overleden
De Vlaamse jezuïet en theoloog Georges De Schrijver (81) is vrijdagmorgen in de Filippijnse hoofdstad Manilla, waar hij gastprofessor was, aan de gevolgen van een hartinfarct overleden. De Schrijver is emeritus professor van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven, waar hij tot in 2000 fundamentele theologie doceerde aan zowel Engelstalige studenten als studenten van de faculteit Godgeleerdheid. Hij was redactielid van het tijdschrift Streven, waarvan hij een van de felste bezielers was. Tot op het laatst bleef hij schrijven en publiceren over filosofie en theologie, en bleef hij op de hoogte van de recentste ontwikkelingen in de politieke, continentale filosofie en bevrijdingstheologie.
Scherpte en eerlijkheid
Georges De Schrijver, geboren in 1935, trad in 1954 toe tot de jezuïeten. In 1968 werd hij tot priester gewijd. Hij studeerde klassieke filologie en later filosofie en theologie. Voor zijn academische carrière gaf hij kort les in het middelbaar onderwijs. Hij was een kenner van de bevrijdingstheologie en legde zich de laatste jaren vooral toe op het onderzoek naar het wereldchristendom en de samenhang met vragen van armoede en ontwikkeling. Kristien Justaert van het Centrum voor Bevrijdingtheologieën: Hij was tot op het einde een graag geziene (ere)gast op de vele fora die nog steeds door het Centrum voor Bevrijdingstheologieën georganiseerd worden. Hij was een intellectuele geest die met zijn scherpte en eerlijkheid de ander bleef uitdagen om belangrijke kwesties tot op het bot uit te spitten, te begrijpen en helder te formuleren. Georges De Schrijver ging moeilijke vragen niet uit de weg. Zo bijvoorbeeld, stelde hij op een congres van het Centrum voor Bevrijdingstheologieën, de duidelijke maar ongemakkelijke vraag naar de stijgende ongelijkheid in de wereld en het falen van het project van de bevrijdingstheologie in deze context.
Derdewereld- en bevrijdingstheologie
Georges De Schrijver was, mee dankzij zijn academische contacten en het wereldwijde netwerk van de jezuïeten, goed vertrouwd met derdewereld- en bevrijdingstheologen, waarvan hij er verschillende persoonlijk kende. De belangstelling voor Latijns-Amerika en de bevrijdingstheologie werd gewekt tijdens zijn missie van 1983 naar Nicaragua, in opdracht van Broederlijk Delen. In 1984 leerde hij de bevrijdingstheologen Jon Sobrino en Ignacio Ellacuría kennen tijdens een bezoek aan El Salvador. Hij logeerde er toen in het jezuïetenhuis waar de zes jezuïeten, onder wie Ellacuría, met hun huishoudster en haar dochter in 1989 werden vermoord. In 1986 raakte hij tijdens een bezoek aan Peru bevriend met Gustavo Gutiérrez. Hij had een groot hart voor het Zuiden en ging jaarlijks lesgeven in Nigeria, India en de Filippijnen.
Onder impuls van zijn vele bezoeken en contacten richtte hij, op vraag van en samen met de internationale studenten, in 1988 het Centrum voor Bevrijdingstheologieën op aan de KU Leuven. Hij droeg er ook toe bij dat de KU Leuven eredoctoraten toekende aan de bevrijdingstheoloog Jon Sobrino en de vermoorde Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Romero, kort voor deze op 24 maart 1980 tijdens een misviering werd doodgeschoten.
Georges De Schrijver wordt zondag in Manilla begraven.