Verklaring van Langemark gelanceerd
De tekst is een krachtig statement dat oproept tot een humaner vluchtelingenbeleid in België en Europa. De initiatiefnemers willen ook zelf werk maken van een breed draagvlak voor dialoog, ontmoeting en diversiteit. De verklaring heeft de steun van een indrukwekkende groep prominenten, met onder meer aartsbisschop Jozef De Kesel en de bisschoppen Luc Van Looy (Gent) en Lode Aerts (Brugge) en zuster Jeanne Devos, maar net zo voetbalanalist Jan Mulder, comedian Bert Gabriels en actrice Reinhilde Decleir. Samen met tientallen andere figuren uit diverse sectoren van de samenleving, scharen ze zich vierkant achter de Verklaring van Langemark. Zo willen ze mee het signaal versterken dat Wakker voor Vrede uitstuurt n.a.v. de vredeswake Vluchteling zkt. vrede.
Niet mis te verstaan signaal
Dat signaal is niet mis te verstaan, zegt Peter Peene van Wakker voor Vrede. Muren optrekken rond onze welvaart, is immoreel. Europa, dat prat gaat op zijn waarden, moet zich genereus en gastvrij tonen naar mensen die een betere toekomst zoeken. Evenzeer moet het op het wereldtoneel meer inspanningen doen om de oorzaken weg te werken van gedwongen migratie.
De verklaring wijst niet alleen naar de politiek, maar roept alle krachten in de samenleving op werk te maken van een cultuur van ontmoeting. Wakker voor Vrede gelooft dat nieuwkomers onze samenleving kunnen verrijken en versterken. Dat vraagt van iedere burger inspanningen om zich open en solidair op te stellen.
Unieke kalender voor 2017
Het is niet eenvoudig voor vluchtelingen om in het land van aankomst hun weg te vinden of een nieuw bestaan op te bouwen. Tenzij ze mensen ontmoeten die hen als mens in de ogen kijken. Dan wordt het mogelijk: een job, een huis, een netwerk, een vriendenkring. De kalender ‘2017. Vluchteling zkt. vrede’ brengt 12 unieke ontmoetingen in beeld. Elke ontmoeting vertelt een verhaal en kaart een uitdaging aan waarvoor vluchtelingen zich geplaatst zien.
Werk!
Werk is zo’n uitdaging van formaat. Wat voor ons telt is of iemand een goeie werknemer is, niet welke kleur of afkomst hij heeft, stelt Piet Claeys, bestuurder van het vleesverwerkend bedrijf Westvlees dat heel wat nationaliteiten tewerkstelt. Hij ging op de foto met Maurice Ngirimana, die 8 jaar geleden uit Rwanda vluchtte. Met zijn verblijfsvergunning op zak, kon Maurice meteen bij Westvlees aan de slag.
Huisvesting
Ook huisvesting loopt niet altijd van een leien dakje. Tenzij je op de 101-jarige May Goubau botst. Zelf moest ze twee keer in haar leven op de vlucht voor oorlog. Sinds ze in een woonzorgcentrum verblijft, verhuurt ze haar appartement tegen een heel redelijke prijs aan de Syrisch-Koerdische familie Ahmad.
De andere 10 foto’s en verhalen tonen hoe ontmoeting en dialoog met nieuwkomers ontwapenen en kansen scheppen waar alle betrokkenen en de hele samenleving beter van worden.
Elke maand van 2017 verschijnt het verhaal van het duo van de maand, dat samengevat in de kalender staat, uitgebreid op de website en facebookpagina van Wakker voor Vrede.
Praktisch
De kalender 2017 - Vluchteling zkt. vrede kost € 5,- (exclusief verzendingskosten) en kan besteld worden via info@vredeswakeslangemark.be of via M 0474 68 94 60. De opbrengst van de kalender zal gaan naar vluchtelingenorganisaties.