Duitsers herbouwen middeleeuwse kloosterstad

In Messkirch kunnen bezoekers dankzij een uniek project binnen drie jaar duizend jaar in de tijd terugreizen.
10/09/2016 - 10:00
De bouw van de abdijkerk van het kloosterstadje © campus-galli.de

In het Duitse Messkirch (Baden-Württemberg) wordt volop een middeleeuwse kloosterstad herbouwd. Sinds 2012 zijn er dertig smeden, schrijnwerkers en metsers aan het werk om de gebouwen zorgvuldig en zonder de moderne technische hulpmiddelen herop te bouwen. Dat impliceert dat er geen staal of beton voor de bouw en al evenmin computers voor berekeningen wordt gebruikt. In de plaats daarvan komt een portie enthousiasme en moed, verzekert projectmanager Bert Geurten.

Aanvankelijk was er veel kritiek op het project van 1,5 miljoen euro. Die verstomde toen de bezoekers kwamen en de horeca en handelaars goede zaken deden. Burgemeester Arne Zwick.

© campus-galli.de

Voor de bouw van de kloosterstad baseren wij ons op de plannen van de monniken van het klooster van Sankt Gallen langs de oevers van de Bodensee, legt Geurten uitDe stad Sankt Gallen met abdijcomplex werd door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Het kloosterplan dateert uit 820. Het wordt beschouwd als een van de oudste bouwplannen van het Avondland. Het plan bevat gedetailleerde beschrijvingen van de talrijke gebouwen die typisch waren voor de Karolingische tijd, met kloostergebouwen met cellen, kruidentuin, stallen, scholen, gastenverblijven een bibliotheek en een kerkhof. In het centrum van het gebouwencomplex staat de abdijkerk.

Bron: www.campus-galli.de/KNA