Wat heeft acteur Johan De Paepe uit 'Familie' met 'De Passie'?
Johan De Paepe is leraar Nederlands, theatermaker, regisseur en acteur, vooral bekend als dokter Paul Jacobs in de VTM-reeks Familie. Hij is graag bezig met de grote verhalen van Shakespeare, Molière en Sophocles. Maar als er één verhaal bestaat dat nog groter is dan al deze verhalen, dan is het wel het verhaal van Jezus’ lijden, zegt hij. De Lierenaar hoefde dan ook geen twee keer na te denken toen hem gevraagd werd de regie van dit spektakel in handen te nemen.
Niets gebeurt zomaar
De werkgroep die de derde editie van De Passie voorbereidt, vroeg De Paepe om een script te schrijven bij het Johannesevangelie. Niets gebeurt zomaar, klinkt het overtuigd. De Bijbelse verhalen lopen als een rode draad door zijn huidige bezigheden. Als leraar Nederlands in het laatste jaar a.s.o. organiseert Johan elk jaar een toneelproductie waaraan een honderdtal leerlingen meewerken op of achter het podium. Voor de tiende editie bewerkte ik vorig jaar het poesjenellenstuk 'Betreft Jezus' van Wannes Van de Velde op licht ironische manier in het Antwerps.
In die periode was hij in de ban van het boek Judas van Amos Os, dat een heel nieuwe kijk ontwikkelt op het verraad van Judas Iskariot. Misschien is hij geen slechterik? Misschien is hij niet de verpersoonlijking van het kwaad? Mogelijk geloofde hij net te veel in Jezus en was hij er heilig van overtuigd dat Jezus zijn goddelijke macht zou tonen door van het kruis af te komen?, vraagt Johan zich af samen met Amos Os. Die gedachte weerklinkt enigszins in het script van De Passie.
Vorig jaar verloor Johan zijn moeder, een diepgelovige vrouw. 'Dan sta je toch wel stil bij een aantal zaken.'.
Des mensen
Het passieverhaal is een oud alom bekend verhaal dat al vaak verteld en bewerkt werd. Hoe kun je dit vandaag voor de tigste keer op een boeiende manier brengen? Dankzij de rol van de verteller, antwoordt Johan meteen.
De verteller is de kern van mijn versie van De Passie. In de Bijbelse verhalen komen vooral mannen aan het woord. Slechts zijdelings krijgen vrouwen het woord. Waarom zou ik van de traditionele verteller geen vertelster maken?
Die vertelster groeit doorheen het verhaal om uiteindelijk uit haar rol van vertelster te stappen en een vrouw van vlees en bloed te worden, een actrice tussen de andere acteurs. En dan komen vragen als ‘Wat is liefde? Wat is graag zien? Wat is loslaten?’ naar boven.
Ontdek meer over De Passie is het dossier van Relevant, magazine van het bisdom Antwerpen. Een jaarabonnement (6 nummers) kost 20 euro. Abonneren kan via relevant@bisdomantwerpen.be.