Danneels en Dall’ Oglio strijden voor beste religieuze boek

Vrijdag werden de kandidaten bekendgemaakt voor de prijzen van het Beste Religieuze en Spirituele Boek.
17/09/2016 - 09:35
© Philippe Keulemans

Een jury, onder leiding van KULeuven-rector Rik Torfs (voorzitter) en Mieke Van Hecke (vicevoorzitter), heeft de kandidaten bekendgemaakt voor de Prijs van het Spirituele en van het Religieuze Boek 2016. De winnaar wordt in het kader van De Maand van de Spiritualiteit (oktober) op maandag 24 oktober in het rectoraat van de KU Leuven bekendgemaakt. Juryleden van dit jaar zijn onder meer Heidi Lenaerts (Radio Klara) en Dirk De Wachter (professor en psychiater). Via de website kunnen lezers ook een publieksprijs toekennen.

Spirituele boek

Met de Prijs voor het Spirituele Boek wordt een auteur bekroond van een boek waarin op een toegankelijke wijze wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving. De drie kandidaat winnaars van dit jaar zijn Roaring Nineties (Uitgeverij Ambo Anthos) waarin Jannah Loontjes onder meer haar ervaringen schetst in het Haagse kraakpand waar ze met haar moeder woonde; Veertig dagen (Uitgeverij Ambo Anthos) waarin de auteur, schrijfster én zangeres Samira Dainan troost zoekt voor haar immense verdriet na de dood van haar vader en het boek Euthanasie. Waarom niet? (Uitgeverij Lannoo) van de jezuïet en palliatieve zorgarts Marc Desmet. Hij tracht daarin om genuanceerd en niet-polariserend te reflecteren over de euthanasievraag en lijdensbeëindiging. Daarbij is de zingevingsvraag nooit ver weg.

Religieuze boek

De Prijs van het Religieuze Boek bekroont een boek waarin godsdienst centraal staat als zingever en spiritueel kader voor de gelovige. De kandidaten in deze categorie zijn de monumentale biografie van kardinaal Godfried Danneels door Jürgen Mettepenningen en Karim Schelkens, een uitgave van Pelckmans, op basis van grondig onderzoek en vele gesprekken met de kardinaal; Uit Liefde voor de Islam van Paolo Dall‘Oglio (Uitgeverij Halewijn), de ontvoerde Italiaanse jezuïet die in het verlaten klooster van Mar Moussa in Syrië in 1992 een oecumenische en interreligieuze gemeenschap heeft gesticht en tot slot Waar blijft de Kerk? (Uitgeverij Halewijn). Daarin schetst de Nederlandse hoogleraar Erik Borgman de impasse en de gevoelens van rouw en onverschilligheid van de katholieke Kerk in tijden van crisis.