Dertig jaar ‘Geest van Assisi’

Dertig jaar na de Wereldgebedsdag voor de Vrede van 1986 komen ’s werelds religieuze leiders weer in Assisi bijeen uit ‘dorst naar vrede’.
02/07/2019 - 20:59

Paus Franciscus heeft deze middag vanop het Sint-Pietersplein nog eens opgeroepen om dinsdag in de Geest van Assisi voor vrede te bidden. De paus trekt dinsdag zelf ook naar de stad van Sint-Franciscus, om er de slotdag van de dertigste bijeenkomst in de Geest van Assisi van Sant’Egidio bij te wonen. Onder het motto Dorst naar vrede (Sete di Pace) werd deze driedaagse bijeenkomst van religieuze leiders wereldwijd vanmorgen op gang getrokken met een eucharistie in de Sint-Franciscus-basiliek aldaar, geconcelebreerd door meer dan vijftien bisschoppen, waaronder ook de Belgische bisschoppen Johan Bonny, Jean-Pierre Delville en Leon Lemmens.

Boodschap van vrede

Het hele verhaal begon op 27 oktober 1986, toen paus Joannes Paulus II in de stad van vredesheilige Franciscus ’s werelds religieuze leiders bijeenbracht voor een Wereldgebedsdag voor de Vrede. Op het einde van die bijeenkomst van dertig jaar geleden drong de Poolse paus erop aan de boodschap van vrede verder uit te dragen en in de Geest van Assisi te leven. De christelijke lekenbeweging Sant’Egidio nam deze uitnodiging ter harte en zet intussen elk jaar een vredesbijeenkomst in de Geest van Assisi op. Het is een soort pelgrimstocht langs verschillende steden van Europa en het Middellandsezeegebied geworden.

Dorst naar vrede

Telkens komen religieuze leiders van verschillende christelijke denominaties, joodse en moslimleiders en leiders van Oosterse godsdiensten bijeen om hun gezamenlijk dorst naar vrede uit te spreken, erover van gedachten te wisselen en om tegelijkertijd voor vrede te bidden. De bijeenkomsten in de Geest van Assisi hadden al vaker plaats op bijzondere plaatsen en momenten in de recente geschiedenis van Europa. Zo waren de religieuze leiders nauwelijks twee maanden voor de val van de Muur van Berlijn, in september 1989, bijeen in Warschau en dialogeerden joden, christenen en moslims in 1995 in de Geest van Assisi in Jeruzalem.

Netwerk

De bijeenkomsten liggen bovendien aan de basis van een netwerk aan contacten, dat al vaker zijn nut bewezen heeft in crisissituaties. Gelukkig beschikten heel wat religieuze leiders via deze bijeenkomsten over elkaar mobiele nummer toen vijftien jaar geleden twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden en het is in de Geest van Assisi dat Sant’Egidio stakeholders bij elkaar wist te brengen in conflicten in Mozambique, Algerije of Ivoorkust. Ook recentere vredesinitiatieven op het Filipijnse eiland Mindanao, in Nigeria en in de Centraal-Afrikaanse republiek zijn schatplichtig aan deze jaarlijkse bijeenkomsten.

Sant’Egidio-voorzitter Marco Impagliazzo tijdens zijn welkomstwoord
Sant’Egidio-voorzitter Marco Impagliazzo tijdens zijn welkomstwoord © Sant'Egidio

Welkomstwoord

Sinds zondagmorgen is een vijfhonderdtal religieuze leiders en vertegenwoordigers van verschillende culturele en mondiale organisaties bijeen waar het allemaal begon, op de heuvel van Assisi. Vanop deze heuvel weerklonk dertig jaar geleden een gezamenlijke oproep voor vrede en broederlijkheid, zei Sant’Egidio-voorzitter Marco Impagliazzo tijdens zijn welkomstwoord.Intussen werd deze oproep steeds sterker, werd de Geest die hem schraagt steeds verder uitgedragen en werden wereldwijd steeds meer mensen erdoor bemoedigd. Moge de hoop op vrede die wij belichamen troost en kracht schenken aan wie lijdt onder oorlog, terrorisme en geweld.