Het jaar van de verschilligheid
Ik heb mij vandaag even geërgerd... Op een wandeling door de stad stapte ik een grote boekhandel binnen om even wat te snuisteren. Nog geen 5 minuten later was ik al vier keer geconfronteerd met een overdaad aan boeken met F*CK in de titel.
Het leek wel alsof de hele winkel me begroette met een welgemeende middelvinger.
Het not giving a f*ck zoals dat in perfect Nederlands omschreven werd, verheven tot een edele kunst. U begrijpt dat ik niet lang in de boekhandel ben blijven hangen, zeker niet wanneer ik opmerkte dat het rek boeken waarin we opgeroepen worden om zorg te dragen voor andere mensen (en het ons dus wel aan te trekken) verborgen was onder een kartonnen muur waarop de f*ck-boeken naast en onder elkaar naar mij leken te staren.
Boven de hoofden
Ik kon het niet laten en sprak er de winkeljuffrouw over aan. Zij leek het probleem niet te zien en stelde bovendien dat ze dat zelf niet kunnen kiezen. Blijkbaar wordt ver boven hun hoofden beslist dat precies dat boek de 'ons-opgedrongen-bestseller' van het moment is en dus meer dan prominent aanwezig moet zijn in de winkel.
Enig zoekwerk later heb ik nog steeds geen sympathie voor De edele kunst van not giving a f*uck. Ik las snel een smaakmaker door en was opgelucht toen ik op blz 20 van het boek al las dat er geen f*ck om geven niet wil zeggen dat je onverschillig mag zijn. Mijn enthousiasme werd echter al snel terug tot het nulpunt herleid toen de auteur als voorbeeld stelde dat je het je wel moet aantrekken als iemand met je geld gaat lopen.
Dat gegeven, en de overdaad aan f-taal in het boek, maken dat ik het lezen heb opgegeven.
U zal dat wel begrijpen.
Ach, het jaar loopt ten einde, de balans wordt opgemaakt. Ik denk dat de auteur gelijk heeft als hij stelt dat we ons sommige dingen te veel aantrekken. Als ik bedenk wat er op me af komt aan boodschappen via diverse media, dan denk ik dat we ons het eigen 'ik' te veel opgedrongen worden en aantrekken. De auteur heeft daar wel een punt.
Even nadenken
Het nieuwe jaar is pas begonnen, het is nog niet te laat om goede voornemens naar voren te schuiven. Misschien moeten we proberen om van 2018 het jaar van de 'verschilligheid' te maken.
Voor je je garderobe alweer vernieuwt, eens nadenken in welke omstandigheden mensen jouw kleding gemaakt hebben. Voor je de vluchteling terug naar eigen land wenst, zijn verhaal echt beluisteren. Voor je je rommel op straat gooit, eens nadenken over de wereld die we aan onze kinderen willen schenken. Voor je je ergert aan het slordige voetpad of voortuintje van je bejaarde buur, eens informeren wat je voor hem kan doen.
Voor je... en voor je...
Lieve mensen, ik wens u allen van harte een gelukkig Nieuwjaar. Moge 2018 voor ons allemaal het jaar van de verschilligheid zijn.