Rijksarchief presenteert gestructureerd overzicht parochiearchief
29/09/2016 - 15:41
Op vrijdag 30 september 2016 organiseren het Rijksarchief, het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven (KADOC) en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) een studiedag over de wetenschappelijke bewaring en valorisatie van parochiearchieven. Een tiental sprekers maakt morgen de balans op van de huidige toestand van het parochiearchief in België en verduidelijkt met concrete voorbeelden dat dit archief van belang is voor een beter inzicht in de religieuze, artistieke, politieke, sociale en culturele geschiedenis van onze contreien. Stéphanie Deschamps van het Algemeen Rijksarchief in Brussel: Parochiearchieven hebben niet enkel een administratieve en juridische functie, maar zijn ook een waardevolle historische bron. In het wijzigende parochielandschap kunnen parochiearchieven echter bedreigd zijn.
Archivering en bewaring van parochiearchieven
Volgens Deschamps wordt tijdens de studiedag ook een nieuwe selectielijst voor het archief van kerkfabrieken en parochies voorgesteld. Een archiefselectielijst geeft een gestructureerd overzicht van alle archiefreeksen die door een bepaalde instelling werden gevormd en vermeldt hun administratieve bewaartermijn en definitieve bestemming. Dankzij de lijst kunnen de archiefdocumenten van alle parochies op dezelfde manier geselecteerd worden en kunnen de stukken die geen administratief nut meer hebben, worden overgebracht naar het Rijksarchief. Op die manier kan dan weer plaats worden gemaakt in de archieflokalen van de parochies en wordt vermeden dat waardevolle documenten verloren gaan.
Rijksarchief roept op tot dialoog en samenwerking
Stéphanie Deschamps: Op vele plaatsen is het archief van kerkfabrieken en parochies vandaag bedreigd, vooral door de daling van het aantal dienstdoende priesters, waardoor de pastorieën vaak verwaarloosd worden. De toestand is zeer verschillend al naargelang van het bisdom, maar soms zijn de bewaaromstandigheden van het archief ontoereikend, werden documenten lukraak vernietigd en is het archief moeilijk toegankelijk. De leken die instaan voor het archief van kerkfabrieken en parochies zijn meestal vrijwilligers met goede bedoelingen, maar zonder de gepaste archiefopleiding. Het Rijksarchief pleit voor meer dialoog en samenwerking met de kerkelijke verantwoordelijken zodat het waardevolle erfgoed van het parochiearchief beter kan worden gevrijwaard voor de komende generaties.