Studenten conserveren O.-L.-V.- ter Sneeuwkerk in Borgerhout

Studenten van Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen helpen bij de conservering van kunstobjecten in een kerk in Borgerhout.
12/10/2016 - 10:00
O.-L.-V.- ter Sneeuwkerk in Borgerhout © Onroerend Erfgoed

Studenten van het deeltijds kunstonderwijs van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (KASKA-DKO) helpen de komende maanden bij de conservering van vijf historische objecten van de Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwkerk in Borgerhout.

Het erfgoedproject is mogelijk dankzij een subsidie van 2.200 euro van de Provincie Antwerpen. Gedeputeerde voor erfgoed Luk Lemmens: De provincie Antwerpen ondersteunt erfgoedhouders bij de restauratie en de conservatie van historische objecten. Ook de kerkbesturen kunnen aanspraak maken op een subsidie om hun historisch patrimonium onder handen te nemen. Omdat het bij Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw om meerdere objecten gaat, is er een samenwerking aangegaan met de opleiding restauratie en conservatie van het KASKA-DKO. Zo kunnen we meerdere objecten tegelijkertijd onder handen nemen en blijven de kosten beperkt.

Concreet betreft het één schilderij, de Aanbidding der Wijzen uit 1616, een staakpop uit de 19de eeuw, een houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw uit de 16de eeuw, een houten beeld Onze-Lieve-Vrouw van Victorie uit de 15de eeuw en een beeld van Sint-Sebastiaan uit de 17de-eeuw.

Eric Yperman, secretaris van het kerkbestuur, is tevreden over de steun van het provinciebestuur: Eind 2015 ontving onze kerk een interieurrapport van Monumentenwacht. Er werd aanbevolen om de vijf objecten op korte termijn onder handen te laten nemen door een restaurateur. Dit rapport gaf de aanzet om met de provincie op zoek te gaan naar een restaurateur voor deze objecten. Via de provincie kwamen we in contact met de mensen KASKA-DKO en is de samenwerking tot stand gekomen.

Docent Nathalie Posson herinnert er nog aan dat de studenten eerder ook al het interieur van de Sint-Jacobskerk in Antwerpen onder handen namen: Voor de studenten van het deeltijds kunstonderwijs van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen is dit heel waardevolle praktijkervaring. We combineren de restauratie van deze objecten met demonstraties van gastdocenten om de studenten zo goed mogelijk te begeleiden.

Bron: Provincie Antwerpen