Buitenlandse scheutisten: omgekeerde missie is vooral dialoog
De Kameroener Ghislain Toussé Mouafo (41) en de Indonesiër Thomas Hendrikus (36) vormen met de Braziliaan Fabio De Souza Teixeira een jonge internationale scheutistengemeenschap in Deurne, net achter het Antwerpse Sportpaleis. Journalist Benoit Lannoo sprak voor Tertio met de drie missionarissen in aanloop naar Missiezondag (21 oktober 2018) over hun omgekeerde missie die serieuze kans op slagen maakt.
De drie scheutisten kregen twee jaar om met de Vlaamse taal en realiteit kennis te maken. Daarna verhuisden ze van het scheuthuis in Schilde naar een leegstaande pastorie in Deurne. Ze staan in voor diverse taken, zowel binnen de pastorale eenheden Sint-Christoffel en Rupelkerk (Boom) als in het vicariaat Antwerpen.
Secularisatie
Ik wist wel dat deze samenleving geseculariseerd is, zegt Toussé Mouafo, en dat mijn taak dus niet makkelijk zou zijn. Er zijn verhalen bekend van missionarissen uit diep-katholieke landen die botsen met geseculariseerde westerlingen, omdat pakweg kandidaat-trouwers er al samenwonen of christenen nauwelijks of nooit naar de biecht gaan. Toussé Mouafo moet daar eens goed om lachen. Wat ik hier het meeste doe, is luisteren naar de anderen, hun noden leren kennen. Cruciaal bij missie is dialoog.
Toen ik op de Filipijnen werkte, was ik blij maar niet zo diep tevreden als nu. Hier doe ik echt missionarissenwerk. Ik moet de ander vooral proberen te verstaan. Ik word hier met vragen geconfronteerd waarop ik het antwoord niet op voorhand weet. Fabio De Souza Teixeiro
Buitenstaanders
Ondanks veel positieve ervaringen voelen de drie scheutisten zich toch soms vreemdelingen. Vele mensen zijn gastvrij, sommigen zijn echt blij met een buitenlandse priester, zegt Toussé Mouafo, maar anderen ervaren ons nog als ‘buitenstaanders’, al wordt dat niet met zoveel woorden gezegd. Ook dat maakt deel uit van de missie.
Bij de scheutisten rijst vaak de vraag wat eerst komt: het missionaris- of het religieus-zijn? Het charisma van onze congregatie bestaat er net in beide tegelijk te zijn. Thomas Hendrikus.