2019: ontdek alles over het jaar van Franciscus en de sultan
De filmische documentaire The Sultan and the Saint drukt je met de neus op de feiten. De kruistochten zijn een gitzwart hoofdstuk in de geschiedenis van de Kerk. Het idee van Franciscus van Assisi om tijdens een wapenstilstand op het vijandelijke kamp toe te stappen om met de sultan te spreken, lijkt ongelooflijk naïef. Maar die sultan blijkt een tolerant en vredelievend man, oprecht geïnteresseerd in wat Franciscus te vertellen heeft.
Deze ontmoeting licht tot vandaag op als een wonderlijk teken dat een alternatieve aanpak mogelijk is.
De hele film is online te bekijken en is een must voor ieder die in 2019, precies 800 jaar na de feiten, blijft geloven in Franciscus’ visioen van vrede.
Historische achtergrond
Babs Mertens, medewerker van TAU duidt de historische context: Tijdgenoten van Franciscus, van kruistochtprediker Jacob van Vitry tot medebroeders Thomas van Celano en de heilige Bonaventura, geven elk een eigen relaas van de ontmoeting. Dat ze wel degelijk heeft plaatsgevonden, is een historisch feit.
Over de inhoud van de gesprekken weten we niet veel, maar dat ze vruchtbaar waren, staat vast. Babs Mertens
De sultan deed verschillende vredesvoorstellen, die helaas afgewezen werden door de christelijke veldheren die met hun manschappen in hun optocht naar Caïro finaal het onderspit zouden delven.
De franciscanen kregen daarentegen een vrijgeleide om kloosters te stichten in Egypte en het Heilig Land. Zij werden - en zijn tot op vandaag - de bewaarders van de christelijke heilige plaatsen in Jeruzalem.
In zijn voorlopige regel geeft Franciscus raad aan broeders die zich in het land van ‘de Saracenen’ vestigen.
Franciscus drukt zijn volgelingen op het hart geen woordenstrijd aan te gaan over religie, maar ‘elk schepsel onderdanig te zijn’.
Babs Mertens: Alleen als de broeders zien dat het God behaagt, mogen ze het woord van God verkondigen. Geen geweld dus of dwang, maar in de tijd durven staan om een gunstig klimaat van ontvankelijkheid af te wachten.
In de brieven die Franciscus na 1219 schreef, komt ook zijn verlangen naar een universeel broederschap naar voren: Dat op iedere gebedstijd en wanneer de klokken luiden heel het volk over heel de aarde steeds lof en dank brengt aan de almachtige God.
De grote theoloog Karl Rahner voorspelde: ‘De toekomstige christen zal mysticus zijn of zal niet zijn.‘
Franciscus van Assisi is in die zin een christen van de toekomst.
Franciscaanse beweging blaast visioen nieuw leven in
Religieuzen van de franciscaanse familie, de beweging TAU en talrijke lokale groepen zetten tijdens dit herdenkingsjaar in op:
- ontmoeting tussen levensbeschouwingen, in het bijzonder met moslims
- verdieping van de kennis over de historische ontmoeting en de spiritualiteit van Sint-Franciscus
De eerstvolgende activiteiten zijn:
- 5 januari ~ Vredeswake [pdf link] in de kerk van Zolder Centrum om 19 uur. Franciscaan Bob Van Laer en Mehmet Üstün, voorzitter van de Moslimexecutieve, stellen een symbolisch gebaar van vrede. De lokale werkgroep wil 800 interreligieuze ontmoetingen realiseren in 2019, 1 voor elk (verloren) jaar na Franciscus’ ontmoeting met de sultan in 1219.
- 21 januari ~ Ontmoetingsavond in de Begijnhofkerk in Brussel om 19 uur, geanimeerd door Sarah Avci en Babs Mertens. Op het programma: samen teksten lezen van Rumi en Franciscus en erover uitwisselen.
Ontdek de website van TAU om op de hoogte te blijven van activiteiten in het Jubileumjaar.