Boeken van 2018 die aan de ribben blijven plakken
Want al bij al is deze wereld van ons best vreemd, eigenaardig. Wie bekruipt niet af en toe het gevoel: waar zijn we toch mee bezig? Waar gaan we naartoe? Wat doet het er allemaal toe? Onderstaande boeken doen niet alleen nadenken, ze verwonderen. Want al bij al blijft dit leven op aarde in al zijn vreemdheid vooral … een wonder.
#1 De regen van Ionah ~ Santiago Pajares
Een moderne fabel, zo zou je De regen van Ionah kunnen noemen. De Spaanse schrijver Santiago Pajares noemt het zelf een hommage aan Le petit Prince van Saint-Exupéry en De Weg van Cormac McCarthy. Het verhaal leest vlot weg.
De kinderlijke wijsheden van het hoofdpersonage dat de wereld ontdekt, ontwapenen, net als in De kleine prins. Maar anders dan in dat iconische verhaal, wordt Ionah wel ouder. Behoudt hij zijn eenvoudige kijk op de wereld? Dat het verhaal zich afspeelt in de woestijn en dat Ionah eigenlijk duif betekent, moet bij christenen een belletje doen rinkelen.
#2 Voor het vergeten ~ Peter Verhelst
In Voor het vergeten schrijft Peter Verhelst het plotse overlijden van zijn moeder van zich af. Een verhaal over rouwen dus, maar vol liefde en weerbaarheid. Net als in zijn vaak prachtig geïllustreerde jeugdboeken laat Verhelst ook nu weer de lezer even verdwalen in een poëtische woud vol symboliek.
Wees gerust, het is geen beklemmend verdwalen, maar een zalig vergeten van tijd en plaats. Het soort verdwalen dat je beter doet kijken om uiteindelijk, met wat spijt in het hart, de weg al terug te vinden.
#3 Brood, zout, wijn ~ Vonne Van der Meer
De verhalen in Brood, zout, wijn spelen zich af in huiselijke kring. De grote wereld blijft buiten beschouwing. Of toch niet? Elke mens is de wereld in een notendop. De foute keuzes van het individu doen soms je tenen krullen. Je voorspelt zo de benarde situaties waarin het personage terecht zal komen.
Maar de toon wordt in Zonder Jozef mooi gezet: En toch was het Kerstmis.
#4 Patricia ~ Peter Terrin
Peter Terrin leerden we kennen met zijn debuutroman Post mortem, waarvoor hij meteen de AKO Literatuurprijs in de wacht sleepte. Post mortem was een verhaal met heel wat autobiografische elementen, zoals de ziekte van zijn dochter. Meteen toonde Terrin zich als een schrijver die de grote levensvragen niet uit de weg gaat.
Patricia is een heel ander verhaal. Een jonge moeder laat haar zoontje alleen achter in bad en vlucht uit haar hectische leven. Ze komt gauw tot inkeer, maar als ze beseft dat haar misstap al ontdekt is, durft ze die niet onder ogen te zien. Hoe kan ze naar haar eigen leven terug? Een spannend verhaal, een beetje crazy, maar tegelijk zo herkenbaar.
#5 Wormen en engelen ~ Maarten van der Graaff
Van der Graaff is als prille dertiger een bekroond dichter. Wormen en engelen is zijn eerste roman. Daarin duikt hij via zijn alterego Bram Korteweg in zijn eigen jeugd in de gereformeerde kerk. Maar we krijgen gelukkig niet een zoveelste afrekening met het strenge geloof van zijn bekeerde vader. Wel een eerlijk zoeken. Wat betekent dit voor mij? Als ik niet geloof in deze God, wat geloof ik dan wel?
Met dit boek won Maarten van der Graaff de prijs van het Religieuze Boek.
#6 Niet dat het iets uitmaakt ~ Bert Moerman
Niet dat het iets uitmaakt kan verrassen in dit rijtje. Een positieve noot heeft het verhaal wel, maar dan vooral vanwege de luchtige toon en optimistische kijk van het hoofdpersonage, want de boodschap is ontstellend nihilistisch. Precies in dat vrolijke nihilisme houdt de auteur onze tijd en Westerse samenleving een spiegel voor, die doet opschrikken.
Als je het boek uit hebt, en denkt dat het nu werkelijk nergens over gaat, heb je het begrepen. Wil je dit ook voor je eigen leven? De onverschilligheid van de personages trotserend, deed dit boek me onverwacht deugd.
#1 Rebible ~ Inez Van Oord
Een van de non-fictie boeken die me dit jaar het meest konden bekoren, is Rebible van Inez Van Oord. De hoofdredactrice van het blad Happinez heeft op zich niet veel met het christendom, maar haar broer Jos is dan weer theoloog en de Bijbelverhalen hadden altijd hun fascinatie behouden. Voor Rebible ging Inez Van Oord op zoek naar de betekenis ervan. Een oprechte zoektocht, die door broer-theoloog de nodige duiding krijgt. En het oog krijgt ook wat het wil.
#2 De maakschappij van het ego ~ Steve Velleman
Burn-outs, depressies, drop-outs. Arts, psychiater en filosoof Steve Velleman noemt onze samenleving ronduit ziek. En daar heeft ons mens- en wereldbeeld alles mee te maken. De Europese droom is een egogerichte zoektocht naar status en geluk. Geen droom eigenlijk, maar een nachtmerrie. Velleman weet waar het onbehagen van veel mensen vandaan komt: de dominantie van de rationaliteit boven voelen, willen, herinneren of verbeelden. Velleman wil het hebben over de echte bestemming van de mens.
#3 De pater en de filosoof ~ Toon Horsten
Een jonge Vlaamse franciscaan zet zijn leven op het spel om het archief van zijn Joodse mentor en filosoof Edmund Husserl van te redden. Dit onbekende maar waargebeurde verhaal is een spannende geschiedenis tegen de achtergrond van de jodenvervolging in nazi-Duitsland. Tegelijk is het een schaduwgeschiedenis van de Europese filosofie in deze periode. Het boek stond niet zomaar op de shortlist van het Spirituele Boek 2018.
In de leer bij de monnik ~ Erik Galle
In het mooi uitgewerkte In de leer bij de monnik biedt Erik Galle monastieke inzichten aan voor mensen die net als hij de soms zo betekenisloze hectiek van het leven willen ontvluchten om uit te komen bij iets diepers en waarachtigers. Bij hun monnikenhart. Hij haalt daarvoor alles boven wat hij in zich heeft aan schrijverschap, poëtische kracht en tekentalent.